kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arjan van Arendonk

Arjan van Arendonk (1957, Waalwijk)

Techniek: Acrylschilderijen op bedrukte stoffen

1977-1982 Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving te Den Bosch

Publieksprijs Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (1990)

1991 Galerie Van den Berg, Den Bosch, solo-expositie
1991 Galerie Waalkens, Finsterwolde, solo-expositie
1992 Librije Hedendaagse Kunst, Zwolle, solo-expositie
1992 Kunsthal Rotterdam
1993 Noordbrabants Museum, Den Bosch, solo-expositie
1994 'Young Dutch Artists', Can Felipe, Barcelona (Spanje)
1996 Nederlands Textielmuseum, Tilburg, solo-expositie
1996 Galerie Witteveen, Amsterdam, solo-expositie
1997 Art Fair, Galerie Witteveen, Amsterdam, solo-expositie
1997 Galerie Witteveen, Amsterdam. solo-expositie
1997 KunstRai, Galerie Witteveen, Amsterdam, solo-expositie
1997 Cacaofabriek, Helmond, solo-expositie
1998 Museum Het Kruithuis, Den Bosch, solo-expositie
1999 Groninger Museum, Groningen
1999 Galerie Witteveen, Amsterdam, solo-expositie
2000 Groninger Museum, solo-expositie
2000 Jan Cunenmuseum, Oss, solo-expositie
2002 Groninger Museum, solo-expositie
2004 SBK Breda, solo-expositie

Collecties: Het werk van Van Arendonk is opgenomen in collecties van o.a. Groninger Museum, Noordbrabants Museum, Museum Jan Cunen, Textielmuseum, ABN AMRO, Van Lanschot Bankiers, Rabobank, Universiteit Groningen, Min. van Buitenlandse zaken.

In plaats van een neutrale ondergrond is het repeterende patroon van industrieel voorbedrukte stof de basis van de acryl-schilderijen van Arjan van Arendonk. Aanvankelijk schilderde hij nog wel eens op foto's en behang, maar stoffen genieten zijn voorkeur, waarbij hij weer de voorkeur geeft aan stoffen met bloemenpatronen. Ook dier -en vruchtmotieven verschijnen sinds enige tijd regelmatig in zijn schilderijen.

De tegenstelling tussen de uniciteit van kunst en het massaprodukt loopt als een rode draad door zijn werk. Hij beperkt zich tot het aanbrengen van een nieuwe ordening door stoffen te combineren en door dessins gedeeltelijk af te dekken met één kleur. Het herhalende patroon van de motieven op de stof boeit hem. Hij onderbreekt de regelmaat door zijn persoonlijke verftoets, die nooit exact hetzelfde is. Hierdoor ontstaat een geheel eigen spel tussen de industrieel vervaardigde stoffen en de originaliteit van de handeling van de kunstenaar. De autonome verschijningsvorm die uit het oorspronkelijke industriële ontwerp voortkomt, heeft zodoende een vervreemdend effect. Voor sommige schilderijen combineert Van Arendonk verschillende stoffen, waarvan hij de patronen ordent tot één geheel. "Deze methode is voor mij nog lang niet uitgeput. In elke stof zitten namelijk meer dan 1000 schilderijen."

"Mijn schilderijen zijn picturale uitspraken over kleur, vorm en ritmisch ordenen", zegt hij. Met nadruk wijst hij er op dat hij tegelijkertijd ook de oorspronkelijkheid en de uniciteit van de schilderijen ter discussie stelt. "Het vertrekpunt is weliswaar steeds zo'n bestaand stoffenpatroon, maar uiteindelijk kunnen mijn schilderijen raakvlakken vertonen met werk van andere kunstenaars, of daar zelfs direct naar verwijzen.". "Ik probeer de ordening van de stof - een eindeloze herhaling van een patroon - aan te tasten en het doek opnieuw te rangschikken en te vereenvoudigen. Wat voor de één ordening is, kan voor de ander chaos betekenen. Ordenen is een relatief begrip, maar de belangrijkste bezigheid van de mens", zegt de kunstenaar stellig. En omdat het een betrekkelijk begrip is, vindt Van Arendonk het spannend om compositorische variaties te maken met de werken.

Om zijn manier van werken te verhelderen is Van Arendonk veelal gaan werken op doeken van 100 x 100 cm. "Deze afmeting is een zuivere maatvoering en biedt mij de mogelijkheid om een patroon van het ene werk door te laten lopen in een volgend werk van de serie. De afbeeldingen op de stoffen worden namelijk om de 70 cm herhaald. Neem je een doek van 80 x 80 cm, dan kun je slechts één figuratieve vorm laten zien, terwijl 100 x 100 cm het mogelijk maakt om meer dan één afbeelding te laten zien.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.