kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arjen Boerstra

Arjen Boerstra (Heerenveen, 1967)

Academie Minerva af als beeldend kunstenaar.

Hij besloot fascinaties uit zijn jeugd in zijn werk centraal te stellen. Als kind construeerde hij tenten, modelscheepjes, vliegers en boemerangs op een pure en onbevangen manier.

Arjen Boerstra reconstrueert in 1996 de zolderkamer uit zijn ouderlijk huis. Hierdoor kreeg hij nieuwe ideeen. Zijn fascinaties werden een leidraad voor zijn schilderijen en installaties, soms gecombineerd met video's. Hij bouwt boten, schildert grote landschappen en filmt zichzelf roeiend voor schilderijen. Het vat krijgen op materiaal en het creëren van beelden vindt hij belangrijk omdat dit leidt tot een grotere vrijheid in de beleving van de wereld om hem heen.

Kijken naar zichzelf en naar de wereld van bovenaf komt steeds terug in zijn werk. Het gebeurt letterlijk als hij in 1997 video- en fotocamera's aan vliegers bevestigt. Het avontuur van het filmen en fotograferen wordt zichtbaar en het landschap wordt in beeld gebracht. Het resultaat wordt getoond in installaties die rond het filmen ontstaan ('Mijn eerste treinreis…', 'Zwevende huiskamer').

In 1998 was hij de winnaar van de fotografieprijs AV-podium in Gouda.

Tijdens Delfsail 1998 doet hij de eerste pogingen om camera's met behulp van weerballonnen omhoog te laten.

In 2000 bouwt hij een zeppelin die opstijgt door het dak van een speciaal daarvoor ontworpen ballonhuis.

Geïnspireerd door de eerste pogingen van de mens om te vliegen voltooit hij in 2001 twee grote vliegtuigen om mee te filmen. De eerste resultaten waren te zien op de solo-tentoonstelling 'Vliegen'.

In de installatie 'Fietsen door Landschap' is Boerstra te zien fietsend door het Groninger landschap. Het geheel wordt gefilmd vanuit een hoge mast die is bevestigd op een karretje achter de fiets. De installatie is opgenomen in 'De Noorderbreedte Collectie', en is aangekocht door de Gemeente Groningen.

In zijn recente installatie 'Water' is een groot water-bassin gebouwd met zoetwatervissen en waterplanten. In het water ligt een bootje met daarin een jongen van 12 jaar. In de bodem van de roeiboot zit een venster waardoor je in het water kunt kijken. Boven het bassin hangt een op afstand bedienbare videocamera. De videofilm 'Maarten en Arjen' is in deze setting gemaakt. De videofilm 'Water' is gefilmd vanaf de bodem van een boerensloot en door het ronde venster in de bodem van de roeiboot.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.