kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arnold Houbraken

Arnold Houbraken (Dordrecht, 28 maart 1660 - Amsterdam, 14 oktober 1719) was een kunstschilder en schrijver. Zijn zoon Jacobus Houbraken (1698-1780) was een bekend graveur van portretten en boekillustraties, onder andere voor de boeken van zijn vader.

Biografie
Houbraken was een leerling van ondere andere Jacobus Leveck en Samuel van Hoogstraten. In 1685 huwde hij Sara Sasbout. Rond 1709 verhuisde hij naar Amsterdam. In 1713 maakte hij een reis naar Engeland om een historisch werk te illustreren.

Schilderwerk
Arnold Houbraken schilderde mythologische en bijbelse taferelen, portretten en landschappen.

Boeken
Arnold Houbraken schreef het boek De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718-1721), met daarin biografie├źn van kunstschilders uit de zeventiende eeuw. Het boek is een uiterst belangrijke bron van kennis. Het bestaat uit drie delen en is een vervolg op het Schilderboeck van Carel van Mander uit 1604. Dertig jaar na Houbraken's dood werd een tweede uitgave gepubliceerd, in enigszins gewijzigde vorm. Een facsimile van deze uitgave werd in 1976 door de uitgeverij B.M. Israel BV te Amsterdam gepubliceerd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Arnold_Houbraken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.