kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arnout van Gilst

Nederlands schilder van marines en stadsgezichten.

Geboren: Den Haag 17-1-1898
Gestorven: Bennebroek 1982
Vermeld in 'Register van overlijden' bij P.A.Scheen's lexicon van C.A. Scharten als overleden op 10 augustus 1942 in Amsterdam; d.i. echter onjuist (email J.H. Heerkens Thijssen).

Hij was leerling van de Akademie voor Beeldende Kunsten te Den Haag o.l.v. Jan Springer; was leerling van Johan Coenraad Altorf.

Als leerling van de academie voor Beeldende Kunst in Den Haag begon hij als beeldhouwer en is na 1923 gaan schilderen, daarnaast tekende en aquarelleerde hij.

Arnout, ook Aarnout, woonde en werkte tot 1937 in Den Haag en verhuisde in dat jaar naar Haarlem.

Arnoud van Gilst legde zich vooral toe op Hollandse landschappen, stads- en duingezichten, zee├źn en paarden. Onder de meisjesnaam van zijn moeder, A. Jonstra, schilderde hij zeilende schepen op de Friese meren.

Van Gilst schilderde in een naturalistische-impressionistische stijl. Veel van zijn werk, vooral de landschappen, doen sterk denken aan dat van Cor Noltee. Van Gilst was een echte buitenschilder. Hij wilde perse geïnspireerd raken door de omgeving en hij toog het liefst naar een afgelegen plek waar niet elk moment iemand kon opduiken die over zijn schouders meekeek. Het liefst nestelde Van Gilst zich aan een slootkant en schilderde hij de aan de overkant gelegen velden, die hij eerst goed herkenbaar en gedetailleerd op doek bracht en later bij de uitwerking weer wat liet vervagen. Hij hield er een zeer precieze, bijna topografische interpretatie van het landschap op na, compleet met rietschelven, hooibergen schuurtjes en stallen. Met zijn wat donzige toets benadert Van Gilst heel dicht de aparte sfeer die op het land aanwezig is op windstille dagen, als de lucht gesluierd is.

Zie ook www.schilderijen1850-1950.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.