kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Art Rotterdam

International Art Fair of the Netherlands

Art Rotterdam en Object Rotterdam: actuele kunst en design

Tijdens Art Rotterdam verandert de Rotterdam Cruise Terminal op de Kop van Zuid in een intiem podium voor moderne en hedendaagse beeldende kunst. Sinds de eerste editie in 2000 is Art Rotterdam uitgegroeid tot een volwaardige en serieuze kunstbeurs van internationale klasse. Art Rotterdam heeft regelmatig opkomende galeries vroegtijdig in zijn catalogus kunnen opnemen en fungeert daarmee zeker als voorhoede.

Voor Kunstbus is deelname van een galerie aan Art Rotterdam naast die van Art Amsterdam sterk bepalend of ze wordt opgenomen in de database van de website of niet. Kunstenaars worden door Kunstbus over het algemeen pas opgenomen wanneer zij in toonaangevende musea of in een van deze galeries een expositie hebben gehad.

Over Art Rotterdam
Art Rotterdam is de beurs om gevestigd en opkomend talent te ontdekken en de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende, actuele kunst te volgen. Internationale galeries, die zijn geselecteerd op basis van kwaliteit, actualiteit en eigenzinnigheid, presenteren hun meest uitdagende kunstenaars in de vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. Art Rotterdam is door zijn hoge kwaliteit en levendige atmosfeer een niet te missen evenement voor de internationale kunstliefhebber geworden.
Website: Art Rotterdam kwalificeert zich als kwalitatief de beste beurs voor moderne, hedendaagse en actuele kunst in Nederland. De respons en uitvoerige perskritieken zijn vaak zeer lovend en de, nationale, vraag naar de mogelijkheid tot deelname is overweldigend, waardoor deelname van de meest toonaangevende galeries van Nederland gegarandeerd is. De galeries presenteren eigen kunstenaars die volgens de organisatie zijn geselecteerd vanwege hun innovatie en open ideeën. Art Rotterdam onderscheidt zich volgens Amsterdam' (KunstRAI) en de internationaal bekende 'Tefaf' doordat het kleinschaliger, innovatiever en wat spannender geprogrammeerd is. De galeries die niet alleen uit Nederland komen kunnen inschrijven, waarna een commissie van diverse galeriehouders de uiteindelijke selectie maakt. Daarbij speelt naast de kwaliteit van het werk van de kunstenaars ook de uitstraling van een galerie een belangrijke rol. Hoe presenteert de galeriehouder zijn kunstenaars naar buiten toe en hoe onderhoudt hij contacten met bijvoorbeeld musea. 'Deelnemers betalen 150 Euro (2009) per vierkante meter. Een investering die zich ruimschoots terugverdient, hetzij door verkoop, hetzij in het netwerk dat je opbouwt,' - aldus Huyser.

Om mensen naar de beurs te lokken wordt naast de 'moederbeurs' ook ingezet op satellietbeurzen en interessante manifestaties als Object Rotterdam, een internationale designbeurs en Project(or) Art Fair, een alternatieve beurs georganiseerd door de kleine kunstruimte Showroom MaMa. In 2009 werd extra luister bijgezet door Portscapes, een meerjarig kunstproject rond de aanleg van Maasvlakte 2.

Illy prize
Inmiddels een prominent onderdeel van Art Rotterdam vormt de prestigieuze illy prize, vanaf 2006 uitgereikt aan de meest vernieuwende kunstenaar van Art Rotterdam. Hij ontvangt hiermee ondermeer een geldbedrag van € 10.000 euro maar wordt ook uitgenodigd een exclusieve serie koffiekopjes te ontwerpen voor Illy. Collectors items voor de kunstliefhebber, gemaakt in een beperkte oplage.

Winnaars:
2006 Louis de Cordier (België, 1978)
2007 Lisa Oppenheim
2008 Alexandra Leykauf
2009 Susan Collis (1956) van galerie Seventeen te Londen.

2010 Lotte Geeven (1980) is winnaar van de Illy Prize 2010
Lotte Geeven studeerde aan de Rietveld Academie en was de laatste jaren artist in residence in Kythera, Tbilisi, Xiamen, New York en Amsterdam. Haar werk omvat intrigerende installaties, wonderlijk design en bijzondere tekeningen. Ze won de prijs voor haar werk Hotel Insomnia (2007), een soort tafel met omgevallen stoel dat volgens de jury "lijkt op design, maar kunst is: gewaagd en surrealistisch". Het is te zien in de stand van Mart House Gallery. Andere genomineerden waren David Adamo (België), Gregor Gaida (Duitsland), Rossella Biscotti (Italië) en Bedwyr Williams (UK).

Over Object Rotterdam
Object Rotterdam die in 2009 in het naastgelegen Las Palmas voor het eerst gelijktijdig met Art Rotterdam valt is de internationale beurs van autonoom design en legt het snijvlak bloot tussen design en beeldende kunst. Het is de eerste beurs ter wereld waar nationale en internationale deelnemers hun unieke of in kleine oplage geproduceerde objecten uit de wereld van actueel design, crafts en sieraden tonen.
Website: Art Rotterdam 2010
België - Hoet-Bekaert Gallery - Office Baroque Gallery - Elisa Platteau Galerie - Galerie dépendance
China - C-Space
Denmark - David Risley - Christina Wilson
France - Laurent Godin - Russiantearoom
Germany - Adler - Anita Beckers - Sebastian Brandl - Cosar - Feinkost - Anna Klinkhammer - PSM - Parisa Kind - Rupert Pfab - Klara Wallner
Greece - Loraini Alimantiri Gazonrouge
Italy - Galleria 42 - Federico Luger
Norway - Lautom
Switzerland - Christinger de Mayo
The Netherlands - Akinci - Aschenbach en Hofland Galleries - Willem Baars - Art Consultancy - Galerie van den Berge - BuroDijkstra - Canvas International Art - Galerie Delta - Galerie De Expeditie - Flatland Gallery - Galerie van Gelder - GIST Amsterdam - Galerie Juliètte Jongma - Kahmann Gallery - Galerie Van Kranendonk - Wim van Krimpen - Maurits van de Laar - Wouter van Leeuwen - Wilfried Lentz - Livingstone Gallery & Willy Schoots - Lumen Travo - MKgalerie - Ron Mandos - Mart House - Kunsthandel Meyer - Mirta Demare - Motive Gallery - Galerie Onrust - Galerie Phoebus Rotterdam - Galerie RAM - Galerie Alex Daniels - Gabriel Rolt - Tanya Rumpff - Cokkie Snoei - Diana Stigter - Tegenboschvanvreden - Galerie Torch - Upstream Gallery - Vous Etes Ici - Galerie Rob de Vries - Fons Welters - Artspace Witzenhausen - XX Multiple - Galerie De Zaal - ZingerPresents - Van Zoetendaal Gallery - Martin van Zomeren
UK - Ceri Hand - MOT International - Hidde Van Seggelen
USA - Florence Lynch - Virgil de Voldere

Deelnemers Object Rotterdam 2010
Belgium - D&ALab - Caroline van Hoek - Sofie Lachaert
Bulgaria - Kolektif
Italy - I + I - Plusdesign
The Netherlands - Eewal - Thomas Eyck - Carla Koch - Rob Koudijs - Marzee - Particles - PriveeKollektie - Galerie Ra - Sandberg Instituut - Louise Smit - Judy Straten - Terra Keramiek - Total Table Design - Vivid - Zuiderzeemuseum
UK - The Apartment - Rabih Hage

4 februari t/m 7 februari 2010: Art Rotterdam & Object Rotterdam Editie 2010
Verhalenvertellers, gedekte tafels en lijkwades:
Veelzijdig, kwalitatief en royaal aanbod kenmerken editie 2010

Art Rotterdam trekt 12.000 bezoekers
De kunstbeurzen Art Rotterdam en Object Rotterdam hebben gezamenlijk 12.000 bezoekers getrokken. Galeriehouders op beide beurzen zijn uitermate tevreden over de kwaliteit van de bezoekers en de uitstekende verkopen.
Zo verkocht galerie Ron Mandos een grote sculptuur van Levi van Veluw voor € 22.000,- aan een privéverzamelaar. Dit unieke object, bestaande uit 2500 stukjes essenhout fineer, werd al tijdens de opening verkocht.
Ook verkocht galerie Ron Mandos alle werken van Esiri Erheriene-Essi uit de serie 'American Nightmare'. Deze Britse kunstenaar won in 2009 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.
Galerie Juliètte Jongma verkocht alle werken van de jonge Tsjechische kunstenaar Alice Nikitinova. Nikitinova studeerde in 2008 af van de Rijksakademie in Amsterdam.
Christina Wilson Gallery (Kopenhagen) verkocht onder meer twee edities van Sophie Calle's werk getiteld 'take care of yourself' à € 30.000,- per stuk.
Galerie Anna Klinkhammer (Düsseldorf) typeerde de beurs als 'sehr gut', zij verkocht een groot werk van Simone Lucas voor € 12.000,- aan een particuliere verzamelaar en ook diverse werken van Andrea Lehman werden tijdens de beurs verkocht.
Zonder uitzondering waren alle galeriehouders het erover eens dat de prettige sfeer en de kwaliteit van de bezoekers op de beurs uitstekend was. Of zoals Diana Stigter van Diana Stigter Galerie (Amsterdam) het samenvatte: 'het is prettig dat we van alle kunstenaars die we op de beurs brachten één of meerdere werken hebben verkocht'.
Op Object Rotterdam verkocht Vivid Gallery o.a. de unieke 'kast 2010' van Vincent de Rijk voor € 6000,- aan een particuliere verzamelaar. Ook Thomas Eyck deed goede zaken en verkocht meerdere vloerkleden en poefs uit Christien Meindertsma's 'Flax Project'.


Michael Huyser (1967) is twintig jaar actief in de beeldende kunst. Sinds 1993 is hij mede-eigenaar van galerie Hof & Huyser. Daarnaast is hij samen met Fons Hof initiator van de beurs Art Rotterdam. Deze beurs voor actuele kunst is in tien jaar uitgegroeid tot de ontmoetingsplek voor mensen in de beeldende kunst en wordt gezien als een van de meest levendige beurzen in Europa. Sinds twee jaar organiseert Huyser tevens Object Rotterdam, de internationale beurs voor autonoom design.

2009 Michael Huyser wordt de nieuwe directeur van het Zuiderzeemuseum
Per 1 april 2009 werd directeur Michael Huyser van Art Rotterdam de nieuwe directeur van het Zuiderzeemuseum. Michael Huyser was vanaf 2000 directeur van Art Rotterdam. Mede onder zijn leiding is Art Rotterdam in tien jaar uitgegroeid tot een van de meest levendige kunstbeurzen in Europa. De editie van 2009 trok 12.500 bezoekers. Object Rotterdam, de beurs van autonome design, werd tegelijkertijd gehouden en heeft naast lovende internationale kritieken veel bezoekers en collectioneurs getrokken. Daarnaast is hij vijftien jaar mede-eigenaar geweest van Galerie Hof & Huyser in Amsterdam. Michael Huyser wil van het Zuiderzeemuseum een plek maken waar geschiedenis, educatie, hedendaags design en beeldende kunst samenkomen.


De elfde editie van de beurs is de eerste editie met alleen Hof aan het roer. Hof verzorgde voornamelijk het contact met de kunstenaars, verzamelaars en galeries. Huyser deed de communicatie naar buiten, bijvoorbeeld met de pers. Met de galerie zijn ze gestopt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.