kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur Segal

Roemeens Schilder, geboren 13 juli 1875 Jassy, Roemenië - gestorven 23 juni 1944 Londen.

Arthur Segal werd in het begin van zijn schildercarrière beïnvloed door het impressionisme en het neo-impressionisme; van 1910 tot 1914 benaderde zijn stijl meer het expressionisme en vanaf 1914 sympatiseerde hij met het dadaïsme en vond zijn eigen stijl vanaf 1915/1916. In de late jaren twintig wordt hij een verdediger van het naturalisme.
Segal was een van de leidende figuren van de Dada beweging in Zürich en een van de belangrijkste organisatoren van het Cabaret Voltaire.

Biografie
Arthur Segal was een zoon van Joodse ouders.

In 1892 begint Segal aan de Kunstacademie in Berlijn te studeren. In 1896 verhuist hij naar München om leerling van Schmid-Reutte te worden en later van Hoelzel.

In 1902-1903 maakt Segal studiereizen naar Parijs en Italië.

In 1904 vestigt hij zich in Berlijn, waar hij deelneemt aan de tentoonstelling van de Berliner Secession. In datzelfde jaar trouwt hij ook met zijn nicht Ernestine en beiden nemen actief deel aan de Berlijnse kunstscene.

Tussen 1900 en 1910 produceert Segal landschappen, portretten en interieurs, vooral beïnvloedt door het pointillisme en exposeert in de Tinerimea Artistica (de Artistieke Jeugd) tussen 1905 en 1913.
Eveneens in 1910 neemt hij samen met Constantin Brancusi deel aan een tentoonsteling van de Tinerimea Artistica in Boekarest.

In 1910 is Segal een van de 27 oprichters van de Neue Secession, die hij in 1912 weer verlaat. Hij exposeert met Nolde, Kirchner en de andere kunstenaars van Die Brücke. Hij maakt olieverfschilderijen en houtsneden in een expressionistische stijl.

Door zijn connecties met de Blaue Reiter, exposeert Segal in de Sturm-Galerie in Berlijn en publiceert hij een aantal expressionistische houtsneden en linoleumsneden in Der Sturm tussen 1911 en 1913.

Van 1914 tot 1920 woont Segal met zijn gezin in Ascona, Zwitserland, waar hij in 1916 begint te experimenteren met optische balans en episodische verhalende schilderkunst. In 1916 neemt hij deel aan de activiteiten en tentoonstellingen van Cabaret Voltaire en komt in contact met Hans Arp en Jawlensky en de Dada groep.

In 1920 keert Segal terug naar Berlijn en wordt lid van de Novembergruppe, waarmee hij tot 1931 exposeert. In 1920 heeft hij een solotentoonstelling in Galerie Altman.

Van 1923 tot 1933 leidt Arthur Segal zijn eigen schilderschool in Berlijn.

In de late jaren twintig wordt Segal een verdediger van naturalisme en zoekt naar de objectieve principes van het schilderen, een van zijn boekmanuscripten is getiteld: The objective principles of painting (1937). Segal was lid van de kunstenaarsgroepen Die Autonomen en Die Juryfreien.

In 1925 slaat hij een aanbod af om les te gaan geven aan het Bauhaus en Dessau.

Segal maakt schilderijen met prismatisch licht of een kubistische structuur en reliëf sculpturen. In 1927 keert hij terug naar een naturalistische stijl.

Naast zijn werk als schilder, schilderleraar en zijn talrijke functies in de kunstwereld, creëerde Segal houtsneden, schreef boekmanuscripten, publiceerde talrijke essays in kunsttijdschriften en kranten en gaf lezingen op de radio en life voor verchillende organisaties.

In 1932 exposeert Segal met de Novembergrupe en in de 'Juryfreie Kunstschau' (expositie zonder jury).

In 1933 emigreert Segal, vanwege een verbod om zijn kunst te exposeren, naar Palma Mallorca en in 1936, vanwege de Spaanse burgeroorlog naar Londen. In Londen sticht Arthur Segal in 1936 een schilderschool voor professionals en amateurs, welke nog steeds bestaat.

Naast zijn werk als kunstenaar, was Arthur Segal geïnteresseerd in psychologie en psychotherapie en onderhield correspondentie met vele beroemde psychoanalisten en psychiaters uit zijn tijd. Hij onderzocht met name de effecten van schilderen om geestesziekten te genezen en zijn pogingen werden door zowel psychologen als psychoanalisten erkend.

Zijn zoon Walter Segal (1907 - 1985) was een architect die onder meer een systeem voor zelfbouwhuizen ontwierp.

Arthur Segal sterft in Londen op 23 juni 1944.

websites:
. www.tate.org.uk,
. paper Arthur Segal,
. www.kubisme.info

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.