kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Les ateliers du Marais

Alechinsky huurt een huis waarin hij het gemeenschapshuis Ateliers du Marais inricht en waar een aantal kunstenaars waaronder Jan Cox, Luc de Heusch, Reinhoud (d'Haese), Olivier Strebelle, Asger Jorn en Michel Olyff komen logeren en werken. Hugo Claus, toen nog in het leger als (de ludieke) redacteur van 'Soldatenpost', werd reeds in 1949 door beeldhouwer Florent Welles geïntroduceerd in de groep van Ateliers du Marais.

Vanuit Parijs en Kopenhagen, maar ook vanuit de Ateliers du Marais in de Brusselse Broekstraat werd de (kunst)wereld bestookt met vurige pamfletten. Het lijkt wel of het meeste energie gestoken werd in de bestrijding van andersgezinde kunstbroeders. Op de ene verkettering volgde de andere banvloek. De sociale realisten konden het gebrek aan ideologische standvastigheid van de revolutionaire surrealisten niet dulden; deze laatsten verweten hun politieke verblinding en gebrek aan experiment. In deze ongetwijfeld opwindende sfeer ontstond Cobra.

In 1949 organiseert Alechinsky een onderzoekscentrum voor CoBrA in de Ateliers du Marais.

Alechinsky stort zich met zoveel enthousiasme op de organisatie van de Cobra beweging en haar tijdschrift dat hij er nauwelijks aan toekomt om zijn eigen kunstwerken te maken. Een groot deel van zijn tijd gaat dan ook op aan werkzaamheden zoals timmeren en metselen om het 'Cobra huis' aan de Rue du Marais van ateliers en woonruimtes te voorzien.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.