kunstbus
Dit artikel is 07-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

August MackeAugust Macke 1904

Duits expressionistisch schilder, geboren 03.01.1887 Meschede Sauerland - overleden (gesneuveld) 1914 26.09.1914 Perthes les Hurles Champagne, Frankrijk.

Behoorde tot de oprichters van der Blaue Reiter, waarbij hij meewerkte aan de befaamde Almanak (1912) van deze groep. In 1914 bezocht hij met Paul Klee Noord-Afrika. In der Blaue Reiter nam Macke een zeer zelfstandige plaats in: hij hield zich strenger aan de werkelijkheid dan de meesten van zijn groepsgenoten.
Zijn kunst toonde sterke verwantschap met die van Cézanne en A. Derain. Uit zijn latere contacten met kubisme en futurisme bleek dat hij ontvankelijk bleef voor nieuwe ontwikkelingen. De schilder P. Delaunay en de dichter Apollinaire oefenden grote invloed uit op zijn gedachten- en beeldenwereld: vereenvoudiging van compositie en een zeer levendige kleurentaal kenmerken zijn schilderijen. Later werd zijn vormgeving abstracter. (Summa)
Macke neemt de kleurigheid en het venstermotief van Delaunay over, maar hij koppelt die aan de opvatting omtrent het voorwerp die in het Duitse expressionisme naar voren komt. (KIB 20ste 101)

Biografie
Hij studeerde van 1904 tot 1906 aan de kunstacademie en de kunstnijverheidsschool in Düsseldorf. In deze stad was August Macke enige tijd werkzaam als ontwerper voor diverse theatervoorstellingen.

In 1905 maakte August Macke zijn eerste reis naar Italë.

Een jaar later verbleef hij onder meer in België, Nederland en Engeland. In Parijs raakte Macke bekend met het impressionisme en het fauvisme.

Na een korte schildersstudie aan de schildersschool van Corinth in Berlijn, bezocht August Macke met Koehler Parijs.

In 1909 huwde de kunstenaar met Elisabeth Gerhardt. Het echtpaar vestigde zich aan de Tegernsee.

In 1910 verhuisde August Macke naar Bonn, sloot zich aan bij de Neue Künstlervereinigung München en raakte bevriend met de expressionist Franz Marc.

In 1911 draagt hij bij aan de Almanak van 'Der-Blaue-Reiter' en neemt deel aan de tentoonstelling.

In 1912 is hij mede-organisator van de Sonderbund-tentoonstelling en gaat samen met Franz Marc naar Parijs, waar het tweetal onder meer de kunstenaar Robert Delaunay en de dichter Guillaume Apollinaire ontmoet.

In 1913 organiseert hij de tentoonstelling 'Rheinische expressionisten' in Bonn.

Im April 1914 fuhren die Maler Paul Klee, August Macke und Luis Moilliet nach Tunis. Diese Reise wurde oft als "Sternstunde" der Kunst des 20. Jahrhunderts bezeichnet.Markt in Tunis 1914

Samen met Paul Klee en Louis Moilliet maakte Macke in 1914 een reis naar Tunesië. Hier schildert hij een serie aquarellen in krachtige kleuren en tektonische stijl.

Koorddanser, 1914, olieverf op doek, 82x60, Bonn, Städtische Kunstsammlungen
De verwerking van een ervaring die Macke opdeed op het marktplein van Thun in Zwitserland: een menigte volgt de verrichtingen van een koorddanser, wiens profiel zich tegen de nachtelijke hemel aftekent. "Dwars over het donkere plein was een koord gespannen, dat in de hoogte aan weerszijden door een rij bontgekleurde lichtjes werd geflankeerd. De huizen en straten lagen in het donker, met daarboven de nachtelijke sterrenhemel...," herinnerde zijn vrouw zich. Ook dit werk toont de decoratieve kleurimpressies van elegante dames en heren. Zijn werk straalt altijd een charmante en vriendelijke sfeer uit. De kleuren zijn nooit fel, maar de kleurvlakken vermoeden een grote invloed van Gauguin. De wijze waarop huizen en draperingen geschilderd zijn, wijzen op een prille abstrahering. (Elviera; Leinz 36)

Haven te Duisburg, 1914, olieverf op doek, 49x42, Bern, Kunstmuseum Bern (Stiftung Othmar Huber)
Na zijn ontmoeting met Kandinsky en Marc rond 1910, wordt August Macke beïnvloed door de ideeën van Der Blaue Reiter, waarin de eenheid van mens en natuur de centrale gedachte vormt. Het verlangen naar het herstel van deze harmonie krijgt bij Macke niet dezelfde kosmische allure als bij Marc, maar wordt vertaald in een simpele en serene kunst. Macke sluit stilistisch aan bij het orfisme van de Delaunay, met name in het dynamische kleurgebruik. Ook voor Macke is de beweging een belangrijke factor. De dynamiek van de kleurvlakken is uitdrukking van de krachten die alle voorwerpen en levende wezens doordringen. De kunstenaar, aldus Macke, ondergaat die krachten en geeft ze een plastische vorm. Haven te Duisburg is één van drie variaties op een zelfde thema. Sterk geschematiseerde huizenblokken omringen de twee figuren. Het koloriet is beheerst en de ruimtelijke werking van de kleurvlakken bepaalt de compositie. Mackes verzoening van expressionistische en kubistische elementen vinden we terug bij Van den Berghe en De Smet. (exp 76)

Na terugkomst in Duitsland werd Macke opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen.

In september 1914 stierf August Macke op het slagveld aan het Duits-Franse front.

De prismatisch gestructureerde schilderijen van August Macke zijn een voorbeeld van Duits orfisme.

Greep uit zijn werken:
. Vrouw lezend in rode stoel, s.d., olieverf op doek, 45x37, Ludwigshafen, Wilhelm Hackmuseum
. Blond meisje met pop, 1910, olieverf op doek, 76x55, Hannover, Sprengelmuseum
. Jonge meisjes in de nacht, 1912,
. Het restaurant in de tuin, 1912, Bern, Kunstmuseum
. Het Russisch ballet, 1912, olieverf op karton, 103x81, Bremen, Kunsthalle
. Dame in groen jasje, 1913, olieverf op doek, 44x44, Keulen, Museum Ludwig, verzameling Haubrich
. Badende meisjes met stad op de achtergrond, 1913, olieverf op doek, 100x80, München, Staatsgalerie moderner Kunst
. Promenade, 1913, doek, 25x30, München, Städtische Gallerie im Lembachhaus
. Wandelaars op de brug, 1913, olieverf op karton, München, Städtische Galerie im Lenbachhaus
. Kinderen bij de bron, 1914, olieverf op doek, 63x75, Bonn, Städtisches Kunstmuseum
. Landschap met koeien en kameel, 1914, olieverf op doek, 47x54, Zürich, Kunsthaus
. Meisjes onder bomen, 1914, olieverf op doek, 120x159, München, Staatsgalerie moderner Kunst
. De modeboetiek (de hoedenwinkel), 1914, olieverf op doek, 61x51, Essen, Museum Folkwang


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 819.