kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Auke de Vries

Nederlands beeldhouwer, graficus, tekenaar en gouache-schilder.

Geboren: 27-10-1937, Bergum (gemeente Tytsjerksteradiel), Friesland, woont en werkt in Den Haag.

Van oorsprong was de beeldhouwer en tekenaar Auke de Vries graficus. Auke de Vries heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd, dat niet alleen nationaal maar ook internationaal bekend is. Behalve in Den Haag en elders in Nederland zijn sculpturen van Auke de Vries onder meer te vinden in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Opleiding: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (1956)

Koninklijke subsidie voor schilderkunst (1959)

Aanvankelijk maakte Auke de Vries vooral tekeningen, etsen en schilderijen. In de jaren zeventig begon hij met het maken van kleine ruimtelijke modellen die bedoeld waren als hulpmiddel bij het maken van grafiek. Deze gingen al snel een eigen leven leiden en ontwikkelden zich tot zelfstandige sculpturen.

De sculpturen van Auke de Vries zijn doorgaans van metaal. Zij hebben een dynamisch karakter, mede door de gekromde staven en lijnen waarmee zijn werk is uitgerust. Vaak is de grondslag een simpele geometrische vorm. Een mooi voorbeeld van het vroege werk van De Vries is zijn sculptuur voor het stadskantoor in Lelystad (1970).

Beelden van De Vries worden vaak vergeleken met schrift en de wijze waarop hij in de ruimte werkt wordt aangeduid met het 'schrijven in de ruimte'. Zoals bij schrift leunen de vormen vaak tegen schuine elementen of zijn daaraan opgehangen. Hierdoor ontstaat in het beeld een opwaartse en neerwaartse beweging. De ogenschijnlijk lichte constructies zijn samengesteld uit lijnen, vlakken, cilinder- en kegelvormen. Omdat de vormen meestal slechts op enkele punten verankerd zijn, lijken de beelden in wankel evenwicht te verkeren. Niets is minder waar: de plaats van alle elementen is exact berekend en uitgebalanceerd.
Het abstracte werk van Auke de Vries is gebaseerd op waarnemingen van de werkelijkheid. Hij fotografeert en schetst in de natuur en in steden en transformeert deze indrukken tot abstracte beelden.

Maasbeeld, 1982, Rotterdam, Zuid-Holland
Categorie: autonome sculptuur van staal, polyester, (h x b x d): x 18200 x (cm)
Na 1980 zocht De Vries voor zijn werk ook letterlijk de ruimte. Losse elementen werden op ingenieuze wijze in de lucht gehangen. Een voorbeeld hiervan is het 200 meter lange Maasbeeld langs de nieuwe Willemsbrug in Rotterdam die hij voor Rotterdam ontwierp. Ondanks zijn afmeting heeft dit kunstwerk een zekere lichtheid behouden, doordat handig gebruik gemaakt werd van het afzonderlijke gewicht van de losse delen.

Hangende Sculptuur, 1983, Amsterdam, Noord-Holland
Categorie: autonome sculptuur van staal

Zonder titel, 1986, PTT, Den Haag, Zuid-Holland
Autonome sculptuur van staal, (h x b x d): 1100 x 4000 x 50 (cm)

Auke de Vries is als beeldend kunstenaar autodidact en jarenlang een zeer inspirerend docent geweest aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontwierp voor Den Haag, de stad waar hij woont en werkt, ook meerdere beelden. Zo maakte hij de sculpturen voor het Nederlands Congres Centrum en voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de sculptuur bij het PTT-gebouw bij het Hollands Spoor, of het in het atrium van het nieuwe Tweede Kamergebouw meer recente zwevende beeld 'Nederland, Land aan de Zee'. Het bijzondere aan deze werken van De Vries is dat hij daar waar monumentaliteit en representativiteit wordt gevraagd, antwoordt met luchtig aandoende ruimtelijke tekeningen, die zich op ingenieuze wijze vasthechten aan de architectuur. Ze maken veelal een abstract grillige indruk, maar er blijft altijd een verbinding met de werkelijkheid herkenbaar.

Auke de Vries heeft naast zijn opdrachten altijd gestaag doorgewerkt aan zijn vrije werk, autonome sculpturen die regelmatig op vele tentoonstellingen in Europa worden getoond. Een apart facet daarvan vormen de talloze kleine sculpturen, die dezelfde charme hebben als spontaan getekende potloodschetsen.

Sinds 1986 is hij verbonden aan de Rijksacademie in Amsterdam.

1993, Zonder titel, sculptuur van staal, (h x b x d): 1200 x 3500 x (cm)
Locatie: Museumpark, bij Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam, Zuid-Holland

1993, Zonder titel, sculptuur van metaal, zwart doek, kunststof, (h x b x d): 1100 x x (cm)
Locatie: Kostverlorenvaart / Hugo de Grootgracht (Oud-West), Amsterdam, Noord-Holland

Ouborgprijs 1997
De Ouborgprijs is in 1997 toegekend aan aan Auke de Vries. Een kunstenaar die gehonoreerd wordt om zijn vitaliteit als beeldhouwer en tekenaar en om zijn inspirerende kwaliteit als docent.
De officiële prijsuitreiking ging gepaard met een bezoek aan de tentoonstelling van Auke de Vries' nieuwe autonome sculpturen die vanaf 20 december 1997 in het Paleis Lange Voorhout tot maart, en na afloop - van april tot augustus 1998 - in z'n geheel naar het museum in Wiesbaden ging. Gelijktijdig werden bij galerie Nouvelles Images in Den Haag voorstudies en tekeningen getoond, van een aantal projecten in de openbare ruimte.
De jury van de Ouborg Prijs 1997 bestond uit: Rini Dippel, Ton van Kints, Hans Locher, Philip Peters en Lily van Ginneken (voorzitter).

museum toonde, in samenwerking met de afdeling culturele zaken van de gemeente Zwolle, zowel in het museum zelf als in de Broerenkerk beelden en tekeningen van Auke de Vries (Bergum, 1937).
Auke de Vries exposeert zijn vrije werk in musea en galeries; zijn in opdracht gemaakte beelden staan in openbare ruimten in Amsterdam en Rotterdam en in andere Europese steden. Ook in de Zwolse binnenstad is een beeld van hem te zien: de uit 1997 daterende 'drijvende sculptuur' van 13 meter hoog, gemaakt in opdracht van de Rabobank Zwolle.

Persbericht: Auke De Vries wint Cultuurprijs 2005
De wethouder van financiën en cultuur, mevrouw drs. Else L. van Dijk - Staats heeft 24 juni, namens het college van b&w, de Cultuurprijs van de Stad Den Haag 2005 toegekend aan beeldend kunstenaar Auke de Vries.
De prijs bestaat uit een sculptuur van de Haagse kunstenaar Pierluigi Pompei en een geldbedrag van € 25.000. Met dit bedrag zal Auke de Vries een project op het gebied van de beeldende kunst realiseren. Dit heeft geresulteerd in het boek 'Photo Archive Auke de Vries' en de tentoonstelling 'After the Rain/Slow Speed Paradise' bij Stroom Den Haag.
De Cultuurprijs van de Stad Den Haag heeft tot doel een persoon, groep of instelling te eren die uitzonderlijk gepresteerd heeft op het gebied van de kunsten en met deze prestatie heeft bijgedragen aan een grotere bekendheid van en waardering voor Den Haag als cultuurstad. In 2000 is de eerste Cultuurprijs uitgereikt aan Jiri Kylian, voormalig artistiek leider van het Nederlands Dans Theater, in 2003 de tweede Cultuurprijs aan de cabaretier Paul van Vliet.

Auke de Vries krijgt deze prestigieuze onderscheiding voor 'zijn uitzonderlijke prestaties als kunstenaar en zijn belang voor de faam van Den Haag als cultuurstad'. De prijs bestaat uit een sculptuur van de kunstenaar Pierluigi Pompei en een geldbedrag van € 25.000, dat moet worden bestemd voor de realisering van een kunstproject.

Auke de Vries is zeer bekend vanwege de beelden die hij voor de openbare ruimte heeft ontworpen in Nederland en daar buiten. De tentoonstelling bij Stroom belicht een minder bekend facet van zijn kunstenaarschap, namelijk zijn ideeën en projecten op het gebied van landschapsontwikkeling en stedenbouw. Auke de Vries presenteert twee projecten, voor Südraum Leipzig en voor Istanbul, door middel van installaties, sculpturen, foto's en (wand)tekeningen. Hiermee toont hij nadrukkelijk zijn betrokkenheid bij specifieke sociaalhistorische en ruimtelijke situaties. Voor Istanbul ontwierp hij een sculptuur waarmee hij kritiek uit op het grote architecturale verschil tussen de sloppenwijken en de plaza's ('After the Rain'). Voor Südraum Leipzig, een door bruinkoolwinning kaalgeslagen gebied, ontwikkelde hij met 'Slow Speed Paradise' een visie voor herstel. Deze bevat ideeën die tot doel hebben anderen te inspireren om op een creatieve, minder vanzelfsprekende manier naar het landschap te kijken; en die niet zozeer in een autonoom kunstwerk resulteren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.