kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aukje Dekker

Aukje Dekker (1983) maakt korte films, video, foto's, performances en installaties. Haar werk was te zien op verschillende exposities en filmfestivals in Nederland en het het buitenland. Momenteel volgt zij een master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut.

Ze heeft onder andere deel genomen aan tentoonstellingen in het Stedelijk museum Beelitz 'Pavilion' in Duitsland, het Groothandelsgebouw in Rotterdam en Cinema Bricolage in de Westergasfabriek in Amsterdam. Naast zelf exposeren werkt Aukje ook als curator.

Een situatie als uitgangspunt nemen doe ik liever dan een uitgangspunt in een situatie plaatsen. een situatie kan een gevoel zijn, een gebeurtenis of een gedachte, kortom maken wat me op dat moment bezighoud. (Aukje Dekker)

Websites: kunstacademie European Echange Academy Beelitz
2005-2005 kunstacademie San Francisco Art Institute (exchange) new genres
2002-2006 kunstacademie Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam audio-visueel
Aukje Dekker studeerde cum laude Visuele Kunst af aan de Gerrit Rietveld Academie (VAV) en werd genomineerd voor de Rietveldprijs.
Tentoonstelling van de afdeling Voorheen Audiovisueel lichting 2006: Aukje Dekker, die zich tijdens haar studie specialiseerde in observaties van het dagelijks leven maakte zelf geen film, maar infiltreerde in het werk van alle anderen. Soms speelt ze de hoofdrol; in een andere film hangt haar portret aan de muur. In Absence van Vanja Dimitrova blijft haar aanwezigheid beperkt tot de aftiteling. academie. Haar video's zijn helder verbeeld en van zuivere eenvoud Maar nu ............ doet Aukje een averechts eindexamen. Ze laat NIETS zien. Ze zoekt de uitdaging op. Ze wil zich volledig overgeven aan een nieuwe impuls: AUKJE WIL IN ALLE WERKEN VAN HAAR COLLEGAE EINDEXAMEN-STUDENTEN VOOR KOMEN. Daarin kan ze ontdekken, daarin moet ze zonder erg aanwezig te zijn een eigen plekje veroveren, daarin moet ze zich inleven in iedere nieuwe situatie, daarin ligt de uitdaging, daarin krijgt zij nieuwe impulsen. Daarin heeft ze totaal geen controle over de situatie DAT IS DE WARE KUNSTENAAR! Aukje gaat niet voor de zekerheid van een gecontroleerd, af eindexamenwerk. Aukje wil 'zijn', want dat geeft ruimte, biedt haar nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Binnen het geheel van de 26 infiltraties voel en zie je de kwaliteit van Aukjes inbreng. Zelaat niets en alles zien. Zelfs over haar uitnodiging is goed nagedacht. Door de transparantie past hij perfect over de uitnodiging van haar studiegenoten heen. Ook hier infiltreert ze op een subtiele manier. Je raakt totaal gefascineerd van deze moedige, gekke, inspirende kunstenaar. Aukje's eindexamen getuigt van een ijzersterk geloof in het eigen kunnen. Aukje is de hedendaagse ontdekkingsreiziger die antwoord zoekt op haar reis. Het beste wat ik mee maakte in jaren! lk ben trots op Aukje. Ze is een GROOT talent! Daar horen we nog van! lk geef haar Cum Laude! Afdeling Vav, Lam de Wolf. "De verbeelding is onbegrensd, de geest moet vrij blijven"

2006 nominatie Rietveldprijs film en video

2006-2008 vervolgopleiding sandberg instituut fine arts

2005 nominatie 5th IBFF Italy

Just a Line (2005) (film opgebouwd uit 400 afbeeldingen. Aan de ene kant is het een zelfportret op een normale dag, aan de andere kant probeert de film iets te zeggen over hoe je je leven moet beleven zonder je al te veel te realiseren dat het leven doorgaat als jouw wereld stopt.

Stuck - 2006 - 4'
Experimentele korte film. Een vrouw met een voor iedereen invoelbare dwangmatige handeling komt op straat vast te zitten in haar eigen neurose en regels.
Een vrouw in een theatrale witte mantel en witte pumps beweegt zich overdags en 's avonds nogal vreemd door de straten van San Francisco. Blijkbaar volgt ze de maat van de muziek op haar disc-man. Als de muziek blijft hangen, schokken ook haar bewegingen en blijkt er opeens ruimte te zijn voor sociale interactie.

2006 Magic Beans I - Galerie 32-34 / Fotografie, Installaties en Multimedia - Amsterdam
Galerie 32-34 organiseert samen met gastconservatoren Margriet Kruyver en Hans Muller de tentoonstelling 'Magic Beans'. Dit samenwerkingsverband met de Rietveldacademie geeft jonge kunstenaars een kans om na hun opleiding de expositieruimte naar hun hand te zetten. De tentoonstellingen worden door curatoren Margriet Kruijver (hoofd afdeling Voorheen audiovisueel Rietveld) en Hans Muller (kunstenaar en docent) begeleid.
Met 'Magic Beans I' wordt het werk van 3 kunstenaars gepresenteerd: Steven de Jong, Avi Krispin en Aukje Dekker.
Deze jonge kunstenaars experimenteren met verschillende media als film, performance en ruimtelijke installaties. In veel gevallen maken zij daarbij binnen het werk gebruik van hun eigen aanwezigheid. Zelfrelativering, humor, de behandeling van soms pijnlijke onderwerpen én het feit dat zij zich in hun werk dikwijls expliciet tot de kijker richten lopen als een rode draad door het werk van de makers heen en verbinden deze met elkaar.

2006 Jong Talent 2006 - Art Olive - Westergasfabriek BV - Amsterdam (Aukje Dekker en Marjolijn van Heemstra. Gedreven door een fascinatie voor jeugdculturen in het Midden Oosten maken zij een portret in woord en beeld van de alternatieve band scene in Cairo.
Website: Amsterdam (www.kunstbus.nl/agenda)
Aukje Dekker: Cutting Daisy
De foto van slap hangende balkons aan een ingestort gebouw die Aukje Dekker tijdens UNDER laat zien, heeft zij zelf in Beiroet gemaakt. Toen ze bij terugkomst merkte hoe weinig de foto haar eigenlijk deed besloot ze hem opnieuw in te kleuren en zich op die manier met het beeld te engageren. (zie ook www.kunstkanaal.net )

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.