kunstbus
Dit artikel is 10-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Avigdor Arikhazelfportret

Roemeens-Israëlisch schilder, tekenaar, etser en schrijver, geboren 28 april 1929 in Bukovine, Roemenië. Arikha woont en werkt in Parijs en Jeruzalem.

Zijn aanvankelijk aan objecten gerelateerde schilderkunst bewoog zich steeds verder in de richting van de abstractie, waarbij het hem er om te doen was voor de toeschouwer een systeem van kosmische spanningen zichtbaar te maken.

Arikha schreef daarnaast talrijke artikelen over kunstgeschiedenis en teksten voor tentoonstellingscatalogi en was curator van o.a. het Louvre, Het Israel Museum, de Frick Collectie en het Museum of Fine Arts te Houston. Daarnaast gaf hij hij diverse kunstcolleges, verscheen hij in radioprogramma's en maakte hij enkele tv-films. In boekvorm verschenen Peinture et Regard (Parijs 1991) en On Depiction (Londen 1995).

Zijn werken werden tentoongesteld in o.a. het M.N.A.M., Centre Pompidou, Musee du Louvre-Cabinet des Dessins, Tate Gallery, Hirshhorn Museum (Washington D.C.), Israel Museum, Metropolitan Museum (New York) en het Los Angeles Country Museum.

Biografie
Reeds op jonge leeftijd begon hij met tekenen.

Hij bracht zijn jeugd in een concentratiekamp en emigreerde nadat hij in 1944 werd bevrijd uit Auschwitz naar Israël waar hij enkele jaren verbleef in een kibboets in Palestina. Tijdens de Israelische Onafhankelijkheidsoorlog raakte hij ernstig gewond.

Hij studeerde aan de kunstacademie van Bezalel (Jeruzalem) waar hij een leerling was van Mordechai Ardon, wiens invloed vooral wat thema's en technieken betreft goed te merken was in het werk van Avigdor, die een wereld van vormen vol intense spirituele betekenis ontwikkelde.

Arikha studeerde ook filosofie aan de Sorbonne in Parijs en kunstgeschiedenis.

Rond 1973, na een onderbreking van acht jaar, begon hij opnieuw te schilderen. Hij gaf zijn vroegere, abstracte werkwijze resoluut op voor een doorgedreven figuratieve aanpak.In opdracht van de Scottish National Portrait Gallery schilderde hij in 1983 het portret van koningin Elizabeth II en Lord Home (1988).

Arikha is Honorary Professor van de National Academy of Fine Arts of China (Hangchow 1995) en ere-doctor van de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem (1997).

Websites:
* www.nexus-instituut.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 674.