kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Banksy

Britse graffiti kunstenaar.

Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy geven de meeste bronnen aan dat zijn echte naam Robert of Robin Banks is. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en Amerika.

Banksy startte als een graffiti-artiest. Later is hij steeds meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een treinstel schuilde omdat de politie hem op de hiel zat.

Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy's werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, anti-kapitalistisch, anti-gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral beesten (zoals apen en ratten) en mensen (o.a. politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen). Hij maakt daarnaast stickers, sculpturen en cd hoesjes (o.a. voor het Blur album 'Think Tank'). Een terugkerend thema in zijn werk is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.

Opbrengsten
Christina Aguilera kocht medio 2006 een schilderij van Banksy met Koningin Victoria als lesbienne. Tezamen met twee andere werken bracht het £25,000 op. Op 19 Oktober 2006 is voor een set schilderijen van Kate Moss in Sotheby's London £50,400 betaald. Op dezelfde veiling werd het hoogste bedrag voor zijn werk tot nu toe betaald voor een schilderij van een groene Mona Lisa met naar beneden druipende verfdruppels uit haar ogen (£57,600).

Banksy heeft regelmatig projecten die de publiciteit halen. Hieronder staan enkele voorbeelden:
. In de London Zoo klimt hij in het pinguïn gebied. Hij schildert er 'We're bored of fish' op de muren in twee meter hoge letters.
. In Bristol Zoo schrijft Banksy een boodschap in het olifantenhok: 'I want out. This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring, boring.'
. Maart 2005, Banksy plaatst zijn werken ongezien in het Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum, en het American Museum of Natural History, alle in New York City.
. Mei 2005, Banksy schildert een primitieve rotstekening waarop een menselijk figuur is afgebeeld terwijl deze een winkelwagentje voortduwt. Het lukt hem het schilderij ongezien op te hangen in het British Museum in Londen. Na ontdekking voegt het museum het schilderij toe aan de permanente collectie.
. Augustus 2005, Banksy schildert 9 werken op de Palestijnse zijde van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden, waaronder een schilderij van een ladder die helemaal tot bovenaan de muur doorloopt en een schilderij waarin kinderen een gat graven door de muur.
. Juni 2006, Banksy schildert een naakte man hangend uit het raam van een slaapkamer op een muur in het centrum van Bristol (zie foto).
. August/September 2006, Banksy vervangt ongeveer 500 kopieën van Paris Hiltons debuut cd, in 48 verschillende winkels in Groot Brittannië. Op de CD's die hij er voor terug plaatst staan zijn eigen kunstwerken en muziekremixen van Danger Mouse. De nummers op de cd droegen namen als "Waarop ben ik beroemd?", "Wat heb ik bereikt?" en "Waarom besta ik?'. Nog voor de winkels de cd's konden verwijderen waren er al verschillende gekocht door klanten. Op veilingwebsites zijn sommige exemplaren voor £750 verkocht.
. September 2006, Banksy houdt een tentoonstelling genaamd Barely Legal, aangepezen als een "three day vandalised warehouse extravaganza" in Los Angeles. In de tentoonstelling figureert ook een goud-roze levende olifant.
. September 2006: Banksy verkleed een opblaasbare pop als Guantánamo Bay gevangene en plaatst de pop in een treintje in het Disney themapark in Anaheim, California

Ware identiteit
Hoewel Banksy heeft geprobeerd zijn ware identiteit verborgen te houden is zijn echte naam volgens The Guardian Robert Banks. Op een website van de BBC is de naam Robin Banks genoemd.
De fotograaf Steve Lazarides heeft de website van Banksy geregistreerd. Hij werkt als tussenpersoon voor Banksy. Lazarides heeft een galerie op Greek Street in Soho, Londen genaamd Laz Inc. In deze winkel worden originele schilderijen van Banksy verkocht.
De website van Brian Sewell beweert een echte foto van Banksy te hebben Banksy concentreert zich voornamelijk op drie punten:
1 Kunst of vandalisme?
2 Hypocriet of oprecht?
3 Het subversieve karakter

Ad 1. Volgens Peter Gibson, woordvoerder van de organisatie Keep Britain Tidy, is het werk van Banksy's simpelweg vandalisme. Hij maakt immers muren vies waar dat niet is toegestaan. Peter Gibson heeft voor deze mening in binnen- en buitenland medestanders. Het onderscheid tussen graffiti (niet toegestaan) en kunst (kan de stad verfraaien) is moeilijk te maken wanneer er miljoenen worden uitgegeven om de muren schoon te houden. De groep die het werk van Banksy wél als kunst ziet is waarschijnlijk groter. Die mening wordt ondersteund door de hoge prijzen die bij kunstgalleries worden betaald voor zijn doeken en het feit dat musea zijn werken opnemen in de collectie.

Ad 2. Anti-kapitalisme is één van de thema's in zijn werk. Met dit thema maakt hij zich kwetsbaar voor verwijten van hypocrisie. Sommige mensen hebben kritiek op de manier waarop Banksy geld verdient met zijn werk. De hoge prijzen voor zijn doeken (voor zijn versie van de Mona Lisa werd £58.000 pond betaald) en de verkoop aan bedrijven en kunstgalleries gaan volgens sommigen niet samen met een antikapitalistische boodschap. Daar staat tegenover dat Banksy voor een groot deel van zijn werk helemaal geen geld ontvangt. Het wordt anoniem op straat getekend en geschilderd. Banksy maakt daarnaast werk voor goede doelen, zoals Greenpeace.

Ad 3. Niet iedereen heeft waardering voor het gekozen medium of de aard van de boodschap van Banksy. Toen hij in het Midden-Oosten de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden beschilderde merkte een Palestijn op dat Banksy de muur mooi maakte. Toen Banksy de man voor dit compliment bedankte riposteerde hij: 'Wij willen hem niet mooi, ga naar huis'

Bibliografie
Banksy heeft zelf meerdere boeken gepubliceerd met foto's van zijn werk in verschillende landen. Zijn eerste boek is gepubliceerd in zwartwit en heet Banging Your Head Against A Brick Wall. Daarna volgde het full colour gedrukte Existencilism. In 2004 verscheen zijn derde boek genaamd Cut it Out. Bij uitgeverij Random House verscheen in 2005 Wall and Piece in 2005. In dit boek staan foto's uit alle drie zijn vorige boeken aangevuld met nieuw materiaal.21 april 2007 - Medewerkers van het bedrijf Transport for London, die in Londen graffiti verwijderen, hebben een muurschildering van de vermaarde kunstenaar Banksy overgeschilderd. De waarde van het verdwenen kunstwerk, een van de beroemdste van Banksy, wordt geschat op een half miljoen dollar.
Banksy had de schildering vijf jaar geleden met een spuitbus aangebracht op de muur van van een elektriciteitshuis. Het verbeeldde een scène uit de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino, waarin Samuel L. Jackson en John Travolta bananen hanteren in plaats van pistolen.
In een persverklaring meldde het bedrijf dat het beleid is om alle graffiti te verwijderen die een sfeer van "verwaarlozing en maatschappelijk verval" ademen. Het bedrijf erkent dat er mensen zijn "die Banksy's werk beschouwen als kunst". In de persverklaring voegt Transport for London eraan toe: "Helaas zijn onze graffiti-verwijder-ploegen bemand met professionele schoonmakers, niet met professionele kunstcritici."

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Banksy

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 766.