kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Barbara Kruger

Amerikaanse fotografe en conceptuele kunstenares, Geboren in 1945, te Newark (N.J.).

Barbara Kruger bezoekt de Parsons School of Design, New York. Tot haar docenten behoren de fotografe Diane Arbus en de grafisch kunstenaar Marvin Israel, art director van Harpers Bazaar.

Halverwege de jaren zeventig verhuist ze naar New York en wordt hoofddesigner vn het tijdschrift Mademoiselle. Ze vervaardigt tevens omslagontwerpen voor politieke publicaties en begint vanaf de vroege jaren '70 haar eigen teksten te schrijven.

1976 Barbara Kruger doceert fotografie en grafische kunsten aan de University of Californie, Berkeley. In Berkeley woont ze tot 1980.

De fotografische beelden van Kruger zijn gebaseerd op de iconografie van film en tv, en onthullen en ondrmijnen op visuele en verbale wijze de stereotypen van de massamedia. Barbara Kruger werd in de jaren tachtig bekend met subversieve combinaties van foto's en tekst, die qua vorm op reclame lijken, maar de inhoud een kritische draai geven. Zo plakte zij de uitspraak 'read my lips' van Bush, die beloofde de belasting niet te zullen verhogen, over een levensgrote foto van twee zoenende mannen.

In Pictures and Promises, een videowerk dat zij in 1981 in de alternatieve galerie The Kitchen exposeert, documenteert zij de verschuivende grenzen tussen kunst en reclame.

In 1982 en 1987 neemt Barbara Kruger deel aan de Documenta 7 en 8 te Kassel.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 127.