kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bartholomé Bermejo

15e-eeuwse Spaanse meesterschilder , geboren in 1430 te Córdoba - overleden na 1496). Actief 1474-1498.

Bartholomé Bermejo, eigenlijk Bartolomé de Cardenas, was een van de grootste schilders uit de late Spaanse gotiek van de tweede helft van de 15de eeuw.

Bermej was dé schepper van het gótico realismo in Vlaamse trant, getuige zijn (onvoltooide) altaar Santo Domingo de Silos in Daroca (heilige Dominicus van Silos)(1474-77, Madrid, Museo Arqueologico Nacional). Zowel zijn gebruik van typische olieverfkleuren als zijn realistische stijl wijzen op beïnvloeding van Vlaamse schilders. Zijn plastische figuren verraden daarentegen Italiaanse invloed.

Er zijn weinig aanwijzigen over hoe zijn stijl is ontstaan. Men veronderstelt dat hij in Vlaanderen is opgeleid, misschien in de omgeving van Dirk Bouts, met wie hij bepaalde stijlgelijkenissen vertoont. Ondanks zijn Vlaamse opleiding is zijn Spaanse origine duidelijk: robuust, mannelijk en dramatisch. Zijn werk valt verder op door een diepe ernst, en dit in tegenstelling tot de zo typische lyrische verfijning van de Spaanse kunst van die tijd. (Web Gallery of Art carrière. Hij werkte in diverse centra, vooral in Valencia. Van zijn studiejaren is niets bekend. Tussen 1474 en 1477 werkte hij in Aragon. Van 1486-95 is hij werkzaam in Barcelona en vanaf 1498 in Vich.

. Bewening van Christus (pietà van kanunnik Luis Despla), 1490, tempera op hout, Barcelona, Kathedraal
Belangrijk werk uit zijn oeuvre is de Piedad in de kathedraal van Barcelona; hierin is de schilderstijl van Rogier van der Weyden te bespeuren - niet verwonderlijk daar Bermejo in het verleden een geheime reis naar de Bourgondische gewesten had ondernomen om bij de Waalse kunstschilder in de leer te gaan. (licht, sterk naturalisme en ruimte vrijheid, als door de dramatische ernst van de figuren en de hen omringende atmosfeer. De schenker (kanunnik Despla) is afgebeeld. (Web Gallery of Art users.telenet.be/websthetica)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.