kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bartolomeo Manfredi

Italiaanse schilder, gedoopt 25 augustus 1582 te Ostiano bij Mantua - overleden 12 December 1622 in Rome.

Bartolommeo Manfredi was een van de belangrijkste leden van de Caravaggisten, navolgers van de schilder Caravaggio, waartoe ook Orazio Gentileschi en zijn dochter Artemisia Gentileschi, Carlo Saraceni en Giovanni Battista Caracciolo worden gerekend. Des te opmerkelijker is het feit dat er zo goed als niets bekend is over het leven van de meester en dat er geen enkel werk met absolute zekerheid aan hem kan worden toegeschreven.

Biografie
Manfredi zal rond 1600 naar Rome gekomen zijn, waar hij mogelijk assistent van Caravaggio werd. Nadat Caravaggio in 1606 de stad verlaten had, was het Manfredi die zijn stijl voortzette en daarmee veel succes had. Hoewel Manfredi schilderijen verkocht aan Giustiniani en aan Ferdinando de' Medici, lukte het hem niet om een mecenas voor zich te winnen, en daaraan is het te wijten dat er vrijwel geen documenten zijn overgeleverd over zijn werk.

De schilderijen die aan Manfredi worden toegeschreven zijn composities ten halve lijve, die spelers, drinkers en andere groepen van volkse types in fantasiekostuums uitbeelden. De figuren hebben zeer verschillende fysionomieën en verdringen zich haast op het doek. Door het gebruik maken van halffiguren wordt de toeschouwer meegezogen in het verhaal. Manfredi schijnt een donkerder, wat minder damatisch licht te hebben toegepast dan zijn grote voorbeeld Caravaggio.

Met zijn onderwerpskeuze oefende Manfredi veel invloed uit op de schilders die uit Noord-Europa naar Rome trokken en onder de indruk kwamen van het caravaggisme. Dit geldt onder andere voor Valentin, Nicolas Tournier, Nicolas Régnier, Gerard Seghers, Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bartolommeo_Manfredi

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 47.