kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bas KostersLe salon explosif: Bas Kosters Studio

Nederlandse modeontwerper, geboren 5 juni 1977, woont in Amsterdam.

Website: Bas Kosters grossiert in vrolijke gekte. 'Weg met de grijze muis!' is zijn adagium. Kosters stokpaardjes zijn kleurrijke applicaties en recycling - denk: Heinekenvlag vermaakt tot rok. Maar het zijn bovenal zijn kinderlijk, naïeve illustraties van maffe hoofden in fluorescerende kleuren die hij kalkt op sweaters en hoodies. "Mensen worden blij van mijn werk, ik vind dat geweldig!" Kosters verfrissende en individuele ontwerpen passen perfect bij deze tijd.
Zijn ontwerpen zijn zeer herkenbaar door felle kleuren en typerende mens- en dierfiguren, voorwerpen van alle dag, die door beschildering of in zeefdruk op de kleding zijn aangebracht. De kleding is vaak vervaardigd van gerecycled materiaal, waarbij soms stof is samengevoegd in patchworktechniek. Zijn werk is interessant geconstrueerd en aan de individuele stukken zijn veel bijzondere details toegevoegd, zoals borduurwerk, verrassende voeringen, of grappige, onverwachte tekeningen. Uit de kleding spreekt een positieve sfeer, waarbij kinderlijke naïviteit en expliciete seksuele beeldtaal elkaar afwisselen.

'Ik kan overal mijn ei in kwijt'
De paradijsvogel beperkt zich niet tot mode. Vol overgave maakt hij poppen, wandkleden, tassen en zelfs een Bugaboo. Als fashionentertainer -zingend of als dj -presenteert hij zijn kleding tijdens allerlei feesten.
Bas Kosters creëert zijn eigen universum, en trekt dit door in zijn schilderkunst, tassen en andere accessoires, poppenontwepen, muzikale composities en performances. Voor een presentatie voert Bas Kosters het liefst zelf de regie, waarbij hij ook eigenhandig de make-up en styling verzorgt. Zijn eigen voorkomen is hierbij misschien wel het grootste kunstwerk; hij legt zijn eigen, steeds wisselende uiterlijk al geruime tijd zorgvuldig vast in een serie foto's.

Biografie
Opleiding: AKI in Enschede en postacademische opleiding van Fashion Institute Arnhem.

Kosters (1977) studeert in 2001 af aan de AKI in Enschede. Twee jaar later rond hij de Masteropleiding Fashion Institute Arnhem af met met 'Two teacups and a frying pan', een bontgekleurde collectie waarmee hij ook de eerste prijs wint van de Robijn Fashion Award 2003.

Tijdens de expositie Fashion NL: The Next Generation' in 2006 baart Kosters opzien met zijn opstelling met een museumvloer bezaaid met lege bierblikjes en veel prullaria. Resten van een idioot feest dat dagen duurde.

Websites: www.baskosters.com, www.myspace.com/baskosters, www.vpro.nl, www.arnhemmodebiennale.com, www.ondergrond.tv, www.fashionunited.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.