kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bas Zoontjens

Bas Zoontjens (1970)

(Sebastiaan Cornelis Maria Zoontjens, Goirle 1970, woont en werkt in Rotterdam)

In eerste instantie zien de schilderijen van Bas Zoontjens er 'gemakkelijk' en 'lekker' uit; 'landschappen', denk je. Maar 'wat er precies te zien is', wordt niet duidelijk. Daarvoor zijn de geschilderde vormen te ongrijpbaar, is de 'schaal' te onduidelijk. Weet je niet of het 'binnen' is of 'buiten'. En weet je zelfs niet altijd wat de boven- en wat de onderkant is.

Bas Zoontjens schildert als een bouwer en ontdekt zo 'het beeld in de verf'. In enkele van zijn oudere werken zweven inactieve transportmiddelen als uitgewoonde stalen karkassen. In desolate omgevingen vertegenwoordigen ze een laatste evolutiestadium van een gestructureerde wereld die zijn natuurlijke kanten is kwijtgeraakt. Organische trekjes worden verwerkt in architectonische bouwsels, waarbij dierlijke en artificiële eigenschappen samengaan of botsen.

Op zijn oudere schilderijen waren nog - gecentreerde - architectonische vormen te zien. Eerst met een horizon in de achtergrond. Later, hangend in de lucht. Het achterliggende landschap was nauwelijks zichtbaar. Later verlaat Zoontjes dit format. Hij wilde zichzelf meer 'ruimte' geven en schildert dat wat tot nu toe aan het zicht onttrokken was. Wat dat dan is, kan misschien het beste met het begrip 'bedrieglijke schoonheid' gekenschetst worden. Aantrekkelijke ruimtes worden ons voorgeschoteld; soms microscopisch dicht bij, een andere keer enorm wijds, maar meestal met een donkere, licht verontrustende, ondertoon. De ene keer veroorzaakt door een bizarre combinatie van beelden, de andere keer door de tegen elkaar op botsende kleuren. Het eindresultaat is steeds verraderlijk verleidelijk.

Bas Zoontjens won in 1996 de Buning Brongers Prijs.

2000 de Koninklijke Subsidie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.