kunstbus
Dit artikel is 04-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bassano

Francesco Bassano d.O.
Italiaans schilder, geboren ca. 1470/75 te Vicenza - overleden 1530/1539 in Bassano. Vader van Jacopo Bassano, grootvader van Francesco Bassano jr.. Na een leerperiode in Venetië vestigt hij zich in Bassano.
Francesco Bassano d.O. werd sterk beïnvloed door de Venetianen Paolo Veronese, Bartolomeo Montagna en Giovanni Bellini die mogelijk zijn leeermeester was. Tot zijn belangrijkste werk behoort de 'Madonna met St. Petrus en St. Paulus' (1517, Bassana, Musea Civico) en de altaarschildering met 'St. Giustina, St. Michael en St. Joris (1520, Bassana, Musea Civico).

Francesco Bassano d.J. (aka Francesco Giambattista da Ponte, geboren 26 januari 1549 te Bassano - overleden 4 juli 1592 in Venetië)
Italiaanse schilder uit de renaissance. Oudste zoon van Jacopo Bassano. 7 km ten zuidwesten van Bassano ligt Maróstica, dat zijn fraaie laatmiddeleeuwse stadsbeeld heeft weten te bewaren. In de parochiekerk bevindt zich een meesterwerk van Jacopo en Francesco Bassano: H. Paulus in Athene, 1574.
Kenmerkend voor Francesco Jr. zijn een snelle penseelvoering met glans- en lichteffecten. Is waarschijnlijk rond 1574 zelfstandig begonnen met het schilderen van religieuze taferelen en stukken uit het herdersleven, waarvan de hoog liggende horizonten en de beboste landschappen kunnen wijzen op een noordelijke beïnvloeding. In het midden van de jaren tachtig vertoont zijn werk nog maar weinig verschil met dat van zijn vader.

Girolamo Bassano
De Italiaanse schilder Girolamo Bassano, gedoopt 8 november 1566 in Bassana - begraven 8 november 1621 in Venetië, begon pas in 1592 met schilderen, na het overlijden van zijn vader Jacopo en zijn broer Francesco. Zijn compositie en uitvoering zijn echter duidelijk zwakker dan die van zijn broer Francesco.

Leandro Bassano
De Italiaanse schilder Leandro Bassano, geboren 26 juni 1557 in Bassano - overleren 15 april 1622 in Venetië, heeft na het overlijden van zijn vader en zijn broer Francesco hun onvoltooide werken afgemaakt. Leandro specialiseerde zich net zijn broer op het rustieke genre en schilderde ook religieuze onderwerpen.


Bassano del Grappa op 43 km ten N. van Padua, is een wol- en keramiekcentrum van ruim 15000 inw. en een alleraardigst stadje, riant gelegen aan de Brenta waar deze in de vlakte komt. Met plezier zal men door de nauwe straatjes en over de arcadepleintjes, met op zijn Venetiaans beschilderde huizen, wandelen. Van de promenade Viale dei Martiri heeft men bovendien een prachtig gezicht op het plateau van Asiago en op de Monte Grappa. Bassano is door tweeërlei beroemd: door het schildersgeslacht Bassano, of beter Da Ponte, waarvan Jacopo Da Ponte, groot realistisch weergever van volksscènes, merkwaardig dierschilder, waar meester in het 'oogbedrog', de vermaardste is (zijn zoon Francesco, geniaal begaafd, stierf krankzinnig), en door de overdekte houten brug over de Brenta, de in menig Italiaans volkslied verheerlijkte Ponte di Bassano gebouwd in 1209, vaak verwoest en in 1945 in zijn originele gedaante hersteld. Middelpunt zijn de piazza della Liberia, waaraan de kerk S. Giovanni Battista (vernieuwd 17de eeuw) en het deels I5de-eeuwse Pal. del Municipio (raadhuis) uitkomen, en de aangrenzende piazza Garibaldi waarboven de Torre di Ezzelino hoog uitsteekt en waaraan de kerk van S. Francesco (Romaans-Gotisch, eind 15de eeuw). Op de piazza Garibaldi is ook de ingang van het Museo Civico (in een oud klooster) met een keur van werken van Jacopo Bassano, w.o. zijn meesterwerk: St.Valentijn doopt de H. Lucia: Tiepolo beschouwde dit werk als een waar wonder. Voorts een hallucinant doek van de Genuees Magnasco, Monniken die een der hunnen begraven. Een zaal is aan de beeldhouwer Canova gewijd. Van de piazza della Liberta langs via Matteotti bereikt men de resten van het kasteel der Ezzelino's, waarbinnen de Dom staat, uit de 10de-eeuw, maar vaak herbouwd, met werken van Jacopo Francesco en Leandro Bassano en een schoon marmerbeeld H. Thefesia door Marinali. In het Z. der stad ligt de Ossuariumkerk, begonnen in 1908 als 'Nieuwe Dom' maar na de oorlog 1914-18 tot rustplaats bestemd voor 6000 gevallenen op de nabije slagvelden. De Giardino Parolini is rijk aan exotische planten. - (users.telenet.be/wtcgeetbets/buitenland/zadar/rit8/tekst8.htm)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.