kunstbus
Dit artikel is 04-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bastienne Kramerdetail warmtebeeld # 1 (prototype) 2007 keramiek, metaal

In haar installatie R.I.P. bij Dubbelbee in 2007 creëert Bastienne Kramer een tijdelijke omgeving van keramisch vormgegeven beelden en gevonden objecten.

'Een van de weinig dingen die Holden Caulfield, J.D.Salingers' held uit The Catcher in the Rye (1945), werkelijk kan waarderen, is, dat er nooit iets verandert in de Hall of Northwest Coast Indians: De squaw wappert nog net zo gelaten het vuur aan met haar geweven deken, net als toen hij klein was, en nog steeds heeft ze inkijk, zijn haar borsten een beetje te zien omdat ze voorover leunt'.

Voor deze installatie liet Kramer zich inspireren door de vitrines van het American Museum of Natural History in New York. De zichtruimtes tonen natuurgetrouwe leefsituaties van Native Americans; hier is echter geen sprake van dreigend gevaar, verlies van identiteit of verdringing en uitmoording; het enige risico voor het behoud van deze Indianen is het optreden van fouten bij de besturing van de luchtvochtigheid binnen de zichtkasten. Alles draait om het archiveren van archetypen; antropologisch in kaart gebracht, als historisch decor..

Warmtebeelden zal bestaan uit een serie sculpturen die bedoeld zijn als openbare bron van warmte, geplaatst in het midden van het publieke domein. Het concept voor deze serie beelden is afgeleid van het verwarmingstype Kachelofen dat oorspronkelijk gebruikt word in Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en andere, voornamelijk Oost-Europese landen. Het centraal geplaatste kachelblok is bedoeld als bron van stralingswarmte. De beelden van Kramer bestaan uit tegels met reliëfs en portretten van populaire en onpopulaire leden uit onze samenleving. Bij Dubbelbee wordt een eerste exemplaar van een warmtebeeld getoond, als prototype.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 9.