kunstbus
Dit artikel is 03-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ben Dierckx

"Not Looking Forward" is een onderdeel van een reeks werken die onder de naam "Eyestroll" gegroepeerd worden en welke uit foto's, video's en interactieve installatiesbestaat. Hij werkt rond de idee van perceptie en gebruikt in de meeste gevallen camera's die de toeschouwer van een tweede standpunt voorzien.
Op de foto's uit de reeks "Not Looking Forward" kijken de geportretteerden duidelijk naar iets dat buiten het kader ligt, hetzij rechtstreeks door hun bik of onrechtstreeks door middel van de reflectie in hun bril. De beelden zijn close-ups, met een sterke telelens gemaakt, en tonen de intimiteit van het kijken op publieke plaatsen,terwijl de reflecties in de zonnebrillen refereren naar de onpersoonlijkheid van perceptie. Deze werkwijze verwijst naar de onmogelijkheid van privacy in de door bewakingscamera's gecontroleerde hedendaagse samenleving in grootsteden.

"Eyestroll" is een woordspeling tussen I stroll (ik wandel, loop wat doelloos rond) en eyestroll (wandeling van het oog) en probeert de vanzelf sprekende verbintenis tussen lichaam en oog te verbreken. Door het gebruik van camera's verkrijgen de installaties een zwevend oog en suggereren zo een meervoudige interpretatie op de werkelijkheid en een ontpersoonlijking van de waarneming. Het is een idee tegen een gewortelde opvatting en die het belang van het hier en nu bekrachtigd.

Ben Dierckx volgde beeldhouwen aan de Academie van Antwerpen, fotografie aan het SISA te Antwerpen, wetenschappen aan de universiteit van Brussel en de postacademische opleiding aan het HISK te Antwerpen.

Zijn werk was te zien in het Provinciaal Archeologisch Museum, te Velzeke, Museo Manuel Felguerez, Zacatecas, Mexico; La Casa Encendida, Madrid; Fast Forward, Antwerp; New Media, Argos, Brussels.
Zijn werk bevindt zich in zowel publieke als private collecties, zoals Caja Madrid, Madrid, Spanje.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 271.