kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ben Shahn

Amerikaanse schilder, drukker, illustrator, fotograaf, leraar en schrijver van Litouwse afkomst, geboren, 12 september 1898, Kovno, Litouwen, gestorven, 14 maart 1969, New York.

Shahn kan als een vertegenwoordiger van het Sociaal-Realisme beschouwd worden omdat hij zich in zijn werk uitsprak tegen sociaal en politiek onrecht.

biografie
In 1906 verhuist Shahn met zijn familie naar Brooklyn, New York.
Van 1913 1917 wordt hij opgeleid tot lithograaf.
Van 1919 - 1921 studeert hij biologie aan de universiteit van New York.
Van 1921-22 studeert Shahn schilderkunst aan het City Colege en aan de National Academy of Design.

Ben Shahn reist in 1924/25 en 1927 - 1929 door Noord-Afrika en Europa.

In 1929 gaat Shahn, geïnspireerd door zijn vriendschap met Evans, fotograferen.
In 1930 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de Downtown Gallery, New York.
In 1931/32 schildert Shahn een serie van 23 gouaches The Passion of Sacco and Vanzetti, geïnspireerd op de rechtszaak van de anarchisten Nicolo Sacco en Bartolomeo Vanzetti, de eerste van een aantal werken met een sociaal thema, welke in 1932 succesvol tentoongesteld wordt.
Shahn's volgende serie van nog een andere beroemde rechtszaak, die van de labour leider Tom Mooney uit Californië, in een werk van 1932-33, levert hem de erkenning op van Diego Rivera. In mei en juni 1933 assisteert Shahn Rivera bij de muurschilderingen voor het Rockefeller Center.

Hij heeft een solotentoonstelling in de Harvard Society for Contemporary Art, Cambridge (Mass.)

In 1934 geeft Shahn zich op voor het New York City Public Works Art Project en voert een serie werken uit over het tijdperk van het alcoholverbod.

Van 1935 tot 1938 werkt Shahn voor de Farm Security Administration als grafisch kunstenaar, schilder en fotograaf; hij maakt zo'n 3000 foto's en maakt een fresco voor het community center in Jersey Homesteads, één van zijn bekendste werken.

'Farm Security Administration'
Een door de federalen gesponsorde groep om de verwoestende impact van de depressie zowel als de impact van de mobilisatie voor de oorlog langs de Atlantische kust te fotograferen.
Deze kleine groep van fotografen bestond uit Esther Bubley, Marjory Collins, Mary Post Wolcott, Walker Evans, Russell Lee, Gordon Parks, Arthur Rothstein, Charlotte Brooks, John Vachon, Carl Mydans, Dorothea Lange en Ben Shahn.

In 1938-39 maakt hij een muurschildering voor een postkantoor in de Bronx, New York.
In 1939 vestigt hij zich in Jersey Homesteads (later hernaamd in Roosevelt).
Het jaar 1939 is bijzonder vruchtbaar voor Shahn, in dit jaar creëert hij drie van zijn bekendste schilderijen: Seurat's Lunch, Handball en Vacant Lot.

Vanaf 1944 is hij niet alleen werkzaam als schilder doch ook als posterontwerper, commerciëel kunstenaar en illustrator van tijdschriften en boeken. Zijn latere werken, waaronder verscheidene muurschilderingen in mozaïek of glas in lood neigden naar een meer ingebeeld en allegorisch karakter.

In 1947 doceert hij aan het Museum of Fine Arts, Boston en heeft hij een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art, New York.

In 1954 neemt hij deel aan de Biënnale van Venetië. Midden jaren '50 wordt zijn werk reflectiever en bevat het minder sociale kritiek.

In 1956 krijgt Shahn een Leerstoel aan de Universiteit van Harvard. De kunstenaar was vooral actief als academicus in de laatste 20 jaar van zijn leven. Er werden hem ere-doctoraten toegekend door Princeton University en Harvard University, en werd in 1956 een Charles Eliot Norton professor van Harvard. Onder Shahn's gepubliceerde literaire werken vallen, The Biography of Painting (1956) en The Shape of Content (1960), welke in de kunstwereld invloedrijke werken werden.

In 1959 en 1964 neemt hij deel aan Documenta 2 en 3, te Kassel.

In 1960 heeft Shahn overzichtstentoonstellingen in het Museum of Modern Art, New York en in 1962 in de Kunsthalle van Baden-Baden.

Ben Shahn is het bekendst om zijn sociaal realisme, alsook om zijn linkse politieke denkbeelden en zijn serie verhandelingen uitgegeven als The Shape of Content.

sociaal realisme

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 600.