kunstbus
Dit artikel is 16-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Benjamin West

Amerikaanse neoclassicistische historieschilder, geboren 10 oktober in Springfield, Pennsylvania - overleden 11 maart 1820 in Londen.

Benjamin West is een van de eerste Amerikaanse schilders die ook buiten zijn eigen land bekend werd en wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne historieschilderkunst. Op de ontwikkeling van dit genre in frankrijk was zijn invloed beslissend.

Biografie
Zijn loopbaan als kunstenaar begon rond 1750. Allereerst was hij succesvol portretschilder in Philadelphia en New York.

Zijn eerste geschiedkundige werk, Dood van Socrates, schilderde hij voor een opdrachtgever.

In 1760 kon Benjamin West dankzij steun van zijn beschermheer naar Rome reizen, waar hij Anton Raphael Mengs en Johann Joachim Winckelmann als representanten van het classicisme leerde kennen. Ook ontmoette hij de Schot Gavin Hamilton en Pompeo Girolamo Batoni, die beiden tot de belangrijkste personages van de Romeinse kunstwereld behoorden.

Op initiatief van Mengs bereisde West de steden in Noord-Italiƫ. Hij wilde tenslotte via Londen naar de Verenigde Staten terugreizen, maar vestigde zich echter in 1763 definitief in de Britse Hoofdstad.

Het bestuderen van de oude mesters legde de grondslag voor zijn eclectische stijl, waarmee hij in Londen in het gezelschap van Thomas Gainsborough en Joshua Reynolds behoorde.

In 1772 werd hij tot koninklijk historieschilder benoemd.

In zijn atelier werd een ongehoord groot aantal schilderijen gecreƫerd. Tot zijn leerlingen behoorden al spoedig enige van de later meest belangrijke schilders van Amerika.

Naast thema's uit de antieke tijd hield West zich ook bezig met afbeeldingen uit de geschiedenis van zijn tijd, zoals De dood van generaal Wolfe

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.