kunstbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Berlinghiero Berlinghieri

Italiaanse schilder, geboren in Volterra, Milaan - overleden ca. 1242 in Lucca (Toscane), waar hij met zijn drie zonen, waaronder Bonaventura Berlinghieri, een bekend atelier dreef.

In stilistisch opzicht verschillen de familieleden Berlinghieri nauwelijks van elkaar. Ook signeerden zij identiek: 'Berlinghieri me pinxit'. De crucifixen en scènes uit heiligenlevens van Berlinghiero vertonen stilistisch en iconografisch gezien nog Byzantijnse invloed.

Basiliek van San Frediano
De basiliek van San Frediano is een Romaanse kerk op de Piazza San Frediano in Lucca (Italië). Het is een der meest bezochte kerken van de stad.
Frediano was de Ierse bisschop van Lucca in de eerste helft van de zesde eeuw. Hij liet op deze plaats een eenvoudige kerk bouwen gewijd aan San Vincenzo, een martelaar uit Saragossa, Spanje. Toen ook Frediano begraven werd in deze kerk, werd deze kerk herdoopt tot San Frediano en Vincenzo. Spoedig hierna groeide er in de omgeving van deze kerk een Augustijns kapittel. In het Lombardisch tijdperk werden de kerk en het kapittelhuis verder uitgebreid. Het kapittel werd in 1104 erkend door paus Paschalis II. De prior van San Frediano kreeg bovendien een kerkelijke rang met dezelfde waardigheid als die van een bisschop.
De kerk verkreeg zijn huidig uitzicht van een typische Romaanse basiliek in de periode 1112-1147. De opvallende façade werd in de 13e en de 14e eeuw versierd met een enorme goudkleurige mozaïek dat de voorstelling van 'De Hemelvaart van Christus' met eronder de apostelen, ontworpen door Berlinghiero Berlinghieri in een middeleeuwse Byzantijns-stijl. - (meer informatie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_San_Frediano

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.