kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bernardino Pinturicchio

Italiaanse schilder, Perugia ca. 1454 - Siena 1513.

Bernardino Pinturicchio, eigenlijk Bernardino di Betto, bekleedt een aparte plaats onder de schilders uit Midden-Italië van het einde van het quattrocento. In 1473 hielp hij, eerder als medewerker dan als leerling, Perugino bij de paneeltjes voor de Mirakels van Bernardus van Siena en in 1481-83 assisteerde hij Perugino bij de fresco's in de Capella Sistina. Vanaf 1485 was hij opnieuw in Rome waar hij talrijke opdrachten uitvoerde: fresco's in paleizen van rijke families zoals de Della Rovere en de Colonna, fresco's in de appartementen van Innocentius VIII in het Belvedere, fresco's in de Bufalini-kapel in de Santa Maria in Aracoeli,... Tussen 1492-94 werden de appartementen van paus Alexander VI Borgia in het Vaticaan in snel tempo versierd, dit samen met talrijke helpers. Hij werkte verder nog in Perugia en Spello.

Pinturicchio had een groot gevoel voor de relatie tussen het fresco en de ruimte waarvoor het geschilderd was. Pinturicchio volgde dus een heel andere weg dan Perugino en was vanaf zijn jeugd beïnvloed door B. Gozzoli. Hij schiep een pralerige, pittoreske kunst met bizarre effecten. De overdaad aan details verborgen wellicht de zwakke vormgeving en de onzekerheid van de tekening. Grappige charme en levendigheid gingen bij Pinturicchio boven een coherente verhaaltrant. (RDM, 84)

Werken:
. Fresco's van de Libreria Piccolomini, Siena
Zijn meesterwerk. De lange smalle kamer, die aan de Sixtina doet denken, werd gebouwd als bewaarplaats voor de schitterende verzameling verluchte manuscripten van Aeneas Silvius Piccolomini, één van de geleerdste humanisten van zijn tijd. De fresco's verhalen de loopbaan van Aeneas Silvius voor en na zijn verkiezing tot Paus Pius II. De fresco's vullen 10 compartimenten die rondom de kamer lopen en gescheiden zijn door geschilderde pilasters en illusionistische architectuur. De taferelen uit Aeneas Silvius' leven zijn in heldere briljante kleuren geschilderd en tonen ons vooral een weelderige klederdracht en prachtige landschappen. Zie de scène met het verraad van keizer Frederik III en Eleonora van Portugal.

. Madonna en kind, Rome, Pinacotheca Vaticana


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.