kunstbus
Dit artikel is 26-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bernardo Bellotto

Italiaans schilder en etser uit de late barok, geboren 20 mei 1720 Venetië - overleden 17 oktober 1780 Warschau.

Bernardo Bellotto noemde zich naar zijn leraar en oom Canaletto, maar was een minder goed schilder. Hij schilderde vooral vedute, d.w.z. stadsgezichten. De stijl van Bellotto is iets killer dan die van zijn oom, maar toont dezelfde precisie. Vooral in Dresden kan men veel van zijn werk vinden.

Biografie
Bernardo Bellotto was de meest begaafde leerling en medewerker van zijn oom Canaletto (Antonio Canal).

Net als zijn oom vertrekt hij uit Venetië om zijn fortuin elders te zoeken. Na zijn leertijd bezocht hij omstreeks 1740 de stad Rome, daarna Turijn, Verona, Milaan en omstreeks 1745 München.

Zijn vroege werk sluit aan bij dat van zijn oom. Kenmerkend voor hem zijn na 1740 echter een clair­obscur en een nauwkeurig architectuurperspectief. Rond 1742 begon hij zich los te maken van de stijl van zijn oom en ontplooit hij een realistische stijl.

Hij is van 1744-1745 werkzaam aan verscheidene hoven in Lombardije en in Turijn waar hij in opdracht schildert van Karel Emmanuel III, koning van Sardinië en hertog van Savoye.

Van 1747 tot 1758 werkt hij in Dresden voor August III, koning van Polen en keurvorst van Saksen. Prachtige stadsgezichten schildert hij daar. Heel nauwkeurig maar zonder pedant detaillisme. Er heerst een wonderlijke rust in zijn schilderijen, ook al omdat alles wat hij schildert, samenhang vertoont door een heel eigen licht.

Vanwege het oorlogsgeweld en gebrek aan opdrachtgevers verruilt hij in 1758 Dresden voor Wenen waar hij emplooi vindt bij keizerin Maria Theresia. Wanneer hij tegen het eind van de oorlog terugkeert om er docent in het perspectiefschilderen te worden aan de kunstacademie vindt hij een stad in ruïnes. Die ruïnes documenteert hij op een indrukwekkend schilderij uit 1765.

In 1766 ging hij naar Sint Petersburg, in 1767 naar Warschau waar hij in 1770 hofschilder werd van Stanislaus August Poniatowski (koning August Stanislaw II). Zijn schilderijen zijn gebruikt om de stad na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen.

Websites:
. www.hermitage.nl/downloads/venetie/nl/hermitage_article_schoonste_schijn.doc


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 902.