kunstbus
Dit artikel is 26-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bert Nienhuis

Lambertus (Bert) Nienhuis

Nederlandse beeldhouwer, keramist, sieraadontwerper, portrettist en docent aan academie, geboren 14 november 1873 Groningen - overleden 26 mei 1960 in Amsterdam.

De vormgeving en beschildering is kenmerkend voor de Nieuwe Kunst en bevat geabstraheerde natuurmotieven. Voorbeelden van zijn werk zijn te vinden in de collecties van Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam (aardewerken klok met geemailleerde wijzerplaat, ca 1904) en het Amsterdams Historisch Museum. Hi8j was o.a. leraar van Lucie Q. Bakker en Thera Hofstede Crull.

Biografie
Lambertus Nienhuis genoot zijn opleiding op de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam, daarvoor de tekenacademie in Groningen.

Hij begint in 1895 als schilder-ontwerper bij de Plateelbakkerij De Distel te Amsterdam.

In 1896 heeft hij Tegelbakkerij Lotus in Watergraafsmeer opgericht dat in 1900 door Plateelfabriek De Distel te Amsterdam werd overgenomen. Nienhuis kreeg toen de leiding over de decoratieve afdeling. Dit heeft hij tot 1912 gedaan. Hij ontwerpt voor in de mal vervaardigd sieraardewerk in de stijl van de constructieve richting binnen de Nieuwe Kunst. De modellen worden veelal voorzien van een decoratie van gestileerde bloemen en dierfiguren onder matglazuur. Net als Chris van der Hoef streeft Nienhuis naar een eenvoudige vormgeving en eenheid van vorm en decoratie.

Van 1905 tot 1910 was hij leraar aan de Kunstnijverheidsschool te Haarlem, waar hij de émailtechniek beoefent.

In de periode 1905-1912 heeft Nienhuis ca. 30 sieraden in goud met émail ontworpen op verzoek van de firma Hoeker & Zn in Amsterdam. Deze werden als unica of slechts in enkele exemplaren uitgevoerd.

Zijn halfmatte witte fond siervazen met geabstraheerde sierdecoraties is internationaal meerdere malen onderscheiden. Zijn sieraden en aardewerk werd in 1910 tijdens de tentoonstelling te Brussel met een gouden médaille onderscheiden.

In 1912 werd hij ambachtelijk pottenbakker met een eigen atelier.

Docent in keramiek aan de Kunstgewerbeschule in Hagen 1912-1916 (Handfertigkeitsseminar in het Karl Ernst Osthaus Haus). Hij gaf les en experimenteerde in het hem daar beschikbaar gestelde atelier met allerlei nieuwe materialen en technieken.

In 1917 vestigt hij zich in Amsterdam.

Vanaf 1919 leraar aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus.

Ontwierp in 1935 serviezen voor Goedewaagen.

In 1937 wordt hem een Grand Prix op de Parijse Wereldtentoonstelling toegekend.

Na zijn pensionering in 1938 blijft hij unica maken en lesgeven in zijn atelier aan de Kloveniersburgwal te Amsterdam.

1960 Overlijdt te Amsterdam.

Bert Nienhuis (fotograaf)
Er is ook een fotograaf met de zelfde naam.
De fotograaf Bert Nienhuis is een documentair- en portretfotograaf. Is in zijn jeugd al geboeid door de fotografie en werkt korte tijd als assistent van Ed van der Elsken. Vanaf 1975 werkt hij enige tijd bij Vrij Nederland waarmee zijn succes als fotograaf gevestigd wordt. Ook krijgt hij opdrachten van het Gemeentearchief in Amsterdam. Vanaf 1982 is hij de vaste portretfotograaf van de Arbeiderspers. Zijn werk is vanaf de jaren zeventig in diverse uitgaven gepubliceerd en regelmatig op tentoonstellingen te zien.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 2.