kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bertel Thorvaldsen

Deense beeldhouwer van het neoclassicisme, (1770 Kopenhagen - 1844).

Bertel Thorvaldsen werkte het grootste deel van zijn leven in Rome waar hij zijn inspiratie vond in de Griekse en Romeinse oudheid.

Bertel Thorvaldsen is de zoon van een IJslandse snijder van boegbeelden en kreeg zijn opleiding aan de plaatselijke Kunstacademie. In 1796 viel hem de toen gebruikelijke beloning van een beurs voor een studiereis naar Italie ten deel. Hij heeft er vrijwel zijn hele verdere leven gewoond en er de werken van de antieke meesters bewonderd om zich hun stijl volledig eigen te maken. Rond de beeldhouwer ontstond aldaar een Scandinavische kunstenaarskolonie.Jason, 1803-1828

Thorvaldsen was een uiterst succesvolle beeldhouwer. Van een groot deel van de toenmalige adel heeft hij portretten gemaakt en zijn mythologische werken kregen veel waardering van kunstcritici. Aan zijn 'Jason' werkte hij bijna 25 jaar en is het pronkstuk van de collectie van het museum dat naar zijn eigen aanwijzingen tot stand kwam en waar hij ook - op de binnenplaats - begraven ligt.

De Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen leefde meer dan 40 jaar in Rome en was een van de meest vernieuwende kunstenaars van zijn tijd. In 1838 keerde hij voorgoed terug naar Kopenhagen en doneerde hij een groot deel van zijn kunstcollectie aan zijn geboortestad.

Het kleurrijke Thorvaldsen Museum (1839-1848) is opgericht in 1839 en ontworpen door de Deense architect H.G. Bindesbøll. Hij ontwierp het als een klassieke tempel. Buiten de vaste tentoonstellingen zijn er ook regelmatig wisselende exposities van aanstormend Deens en buitenlands talent. Dit was volgens de overlevering een van de laatste wensen van de beeldhouwer, die het als zijn roeping zag om jong talent te begeleiden.
Naast het werk van Thorvaldsen vindt u er doeken uit zijn prive-collectie van Deense en Noorse schilders met wie hij in Rome kennismaakte. Verder verzamelde hij originele oudheden en afgietsels van klassieke beeldhouwwerken.
Website: roman Alberto vertelt Maria Helleberg het levensverhaal van de Deense beeldhouwer Bertel - Alberto - Thorvaldsen. Hij was de grootste beeldhouwer van zijn tijd en kind aan huis bij koningen, keizers en kerkvaders, maar groeide op in armoede. Een groter contrast met de sereniteit van zijn Neoklassieke sculpturen en reliëfs is nauwelijks denkbaar. Het is geen toeval dat Bertel inspiratie vindt in het schoonheidsideaal van de oude Grieken, het biedt een volmaakt tegenwicht tegen de ellende van zijn jeugd. Thorvaldsen verwerkt zijn emoties in zijn kunst. Het lukt hem niet met de vrouwen in zijn leven een volwaardige relatie op te bouwen. Aan het einde van zijn leven verzucht de kunstenaar dat hij, alle roem als grote kunstenaar ten spijt, zijn hele leven op zoek is geweest naar liefde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.