kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bertus Sondaar

Bertus Sondaar (1904-1984)

Bertus Sondaar was een beeldhouwer met een uitgesproken voorkeur voor portretten.

Zijn eerste opleiding kreeg Bertus Sondaar op De Quellinusschool, de Amsterdamse kunstnijverheidsschool. De getalenteerde Sondaar vervolgde in 1927 zijn beeldhouwopleiding op de Rijksacademie bij professor Jan Bronner, die academische vakanties met studenten organiseerde in zijn Franse buitenhuis in Talou, in het dal van de Chevreuse, ongeveer 25 km ten zuidwesten van Parijs.

Via de schilder Joop Sjollema leerde Sondaar het werk van de Franse portrettenbeeldhouwer Charles Despiau kennen. Bij Bronner vond Sondaar niet voldoende gehoor voor zijn portrettenvoorkeur omdat Bronner meer gericht was op de architecturale beeldhouwkunst. Als portrettist voelde Sondaar zich beter op zijn plaats bij Despiau die een statische beeldhouwkunst voorstond waarin de vorm centraal staat. Sondaar verliet in 1930, samen met zijn Academie-klasgenote Antonia Dobbelmann met wie hij in dat jaar trouwde, voortijdig de Rijksacademie en zette zijn beeldhouwopleiding voort bij Despiau in Parijs.

Sondaar en zijn vrouw vestigden zich aanvankelijk in het Franse buitenhuis van Bronner en woonden van 1932 tot 1937 in een landelijk huis in Gif sur Yvette, iets verderop in het dal van de Chevreuse.

In 1937 vertrok Sondaar met zijn gezin naar Loenen aan de Vecht. Zijn Franse huis hield hij aan. De familie Sondaar keerde er elke zomer terug.

Gif sur Yvette was een aantrekkelijk oord voor hun vele vrienden zoals de schilders Kees Schrikker, Joop Sjollema, Otto B. de Kat, Wim Oepts, de beeldhouwer Conrad Kickert en Sondaars oude leermeester Bronner. Ook de beeldhouwer Han Wezelaar en zijn latere echtgenote liesbeth Dobbelmann, de zus van Sondaars vrouw, kwamen vaak vanuit Parijs naar Gif. En zo kwam ook vriend Albert Alberts in de zomers van 1937 tot en met 1939 in Gif op bezoek bij zijn oude Apeldoornse vriendinnen. Met mooi weer ontvluchtte Alberts de benauwde grote stad en kwam helemaal vanuit Parijs aangefietst. Daar in Gif maakte Sondaar in de zomer van 1938 of 1939 de portretkop van Alberts.
Zie Beeld van A. Alberts door Bertus Sondaar


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.