kunstbus
Dit artikel is 26-11-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Betty Woodman

26 november 2009 's-Hertogenbosch - Bijzondere schenking Betty Woodman aan SM's
Begin deze maand werd bekend dat de Amerikaanse kunstenares Betty Woodman (Norwalk, 1930) bij het vertrek van directeur Yvònne Joris het SM's - Stedelijk Museum een 4-tal werken uit de periode 1988 - 1994 heeft geschonken. Met deze bijzondere schenking heeft het museum op dit moment een 12-tal kenmerkende stukken van Woodman in de collectie.

Betty Woodman wordt ook wel de 'grande dame' van de Amerikaanse keramiek genoemd; haar werk begeeft zich op het vlak van de sculptuur en de schilderkunst. Centraal in haar oeuvre staat de vaasvorm die zij 'ontleed' tot delen die sterk decoratief worden uitgewerkt en beschilderd. Vaak worden de vormen samengevoegd tot ruimtelijke installaties. Haar benadering van keramiek staat in relatie tot het werk van de klassiek moderne schilderkunst, met name is er een sterke verwantschap met de late knipsels van Matisse. In 2006 organiseerde het Metropolitan Museum of Art in New York een retrospectief van haar werk.

Het werk van Woodman was in 1990 voor het eerst in het SM's te zien en het museum heeft vervolgens regelmatig aandacht aan haar werk besteed, meest recentelijk nog begin dit jaar. In Nederland is haar werk onder meer te vinden in de collecties van het Princessehof te Leeuwarden en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.