kunstbus
Dit artikel is 03-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

biënnale

Een biënnale is een tweejaarlijks cultureel evenement, waarin een tentoonstelling over beeldende kunst, architectuur of anders plaatsvindt.

De Biënnale van Venetië (Esposizione Internazionale d'Arte Venezia) is een toonaangevende internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst die sinds 1895 om de twee jaar in Venetië plaatsvindt.

Achtentwintig landen onderhouden op een speciaal areaal (de Guardini in het stadsdeel Castello) hun eigen tentoonstellingsgebouw. De Nederlandse bijdrage wordt steeds ondergebracht in het speciaal daarvoor gebouwde Rietveldpaviljoen. Ook België heeft een eigen paviljoen. Landen die geen eigen paviljoen hebben, brengen hun tentoonstelling onder in verschillende gebouwen verdeeld over de stad. Naast de afvaardigingen die uitgekozen worden door de deelnemende landen zelf is er een door een curator samengestelde thematentoonstelling in de Arsenale.

De eerste Biënnale van Venetië werd gehouden in 1895. In de oorlogsjaren waren er langere tussenpauzes. Er is tegenwoordig een onderscheid aangebracht in de verschillende kunstdisciplines; beeldende kunst, architectuur, muziek, theater en dans. De kunstbiënnale wordt gehouden in de oneven jaren en de architectuurbiënnale in de even jaren. Het jaarlijkse Filmfestival Venetië (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica), gehouden sinds 1932, is organisatorisch een onderdeel van dit 'instituut'.

Gouden Leeuw
In navolging van de kwaliteitsbeoordeling bij het filmfestival worden ook op de kunstbiënnale 'Gouden Leeuwen' uitgereikt voor de meest gewaardeerde bijdragen.

In 2007 zal er van 10 juni t/m 21 november voor de 52ste keer een biënnale voor beeldende kunst plaatsvinden.

Zie ook Biënnale van São Paulo

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.