kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bill Seaman

Amerikaans videokunstenaar, geboren Kennett (Miss) 1956

biografie
Bill Seaman studeert van 1957 tot 1977 aan de Rhode Island School of Design in Provdence. Hij behaalt zijn Bachelor of Fine Arts aan het San Fransisco Art Institute.

Tot aan 1983 werkt Seaman hoofdzakelijk als performancekunstenaar, maar daarna begint hij ook video's te maken.

In 1985 behaalt Seaman een doctoraat in Visual Studies aan het Massachusetts Institute of Technology, Cambridge Massachusetts, waar hij vanaf 1986/87 ook lesgeeft in de film-en videokunst.

Seaman heeft geëxposeerd in de V.S., Europa, Canada, Australië en Japan en heeft vele internationale prijzen gewonnen.
Seaman ontvangt in 1987 een toelage van het National Endowment for the Arts, Washington, van 1993-1994 is hij artist-in-residence aan ICC Tokyo (Japan) en in 1994 ontvangt hij het Siemens Stipendium aan het Zentrum für Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe, Duitsland.
In 1992 en 1995 ontvangt hij speciale prijzen voor interactieve kunst op de Ars Electronica in Linz, Oostenrijk en de eerste prijs op het Berlin Video/Film Festival (multimedia art afdeling, 1995). Ook ontvangt hij datzelfde jaar de Internationale Videokunstprijs van de Südwest Funk in Baden-Baden en de ZKM in Karlsruhe. In 1996 ontvangt Seaman prijzen op de Videonale in de Kunst und Ausstellungshalle der BRD, Bonn.

In 1999 ontvangt hij een PhD van het Centre for Advanced Inquiry in the Interactive Arts aan de universiteit van Wales voor een thesis waarvan de titel een aaurate opsomming is van Seaman's artistieke praktijk: Recombinant Poetics: Emergent Meaning as Examined and Explored Within a Specific Generative Virtual Environment.

Bill Seaman's werk heeft een unieke visuele taal. Zijn vroege videotapes onderzochten al beeld-tekst combinaties.
Zijn interactieve installaties van de jaren 1990 toonden veelsoortige mogelijkheden van combinaties van teksten, foto's, geluidsfragmenten en filmfragmenten, en construeerden, met de deelname van de kijker, verschillende vormen van paralelle vertellingen.

Seaman heeft aan een aantal instituten in Australië en de Verenigde Staten lesgegeven en is hoofd van het nieuwe digitale mediaprogramma aan de Rhode Island School of Design, Graduate-Studies.

In 1990 is hij lector aan het Sydney College of the Arts, van de universiteit van Sydney en van 1992-95 senior lector aan het Media Art College of Fine Arts van de universiteit van New South Wales.
Van 1996-99 is hij Associate Professor en directeur van het Graduate Program Imaging and Digital Arts aan de universiteit van Maryland, Baltimore, Maryland.
Van 1999-2002 Professor aan het Department of Design and Media Arts, aan het UCLA, Los Angeles, CA.
Hoofd, Digital Media Department, Rhode Island School of Design, Providence, Rhode Island.

Seaman's werken zijn te vinden in talrijke privécollecties en publieke verzamelingen, waaronder die van het Museum of Modern Art MOMA New York en het Mediamuseum in Karlsruhe. Hij is ook bekend om zijn performances en lineaire video's zoals, S.HE (1983), Water Catalogue (1984), Shear (1986), Boxer's Puzzle (1986) en Telling Motions (1986).

websites:
www.mediaartnet.org,
www.fondation-langlois.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.