kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Billha Zussman

Bilha Zussman is in Israël geboren en woont al lange tijd in Nederland., waar ze haar opleiding afrondde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Samen met Rimon Rahel Ajami en Modi Elias vormt zij de groep JA, dat staat voor Jeruzalem - Amsterdam Artists. Met hun beelden willen zij een relatie leggen tussen hun Israëlische afkomst en de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De kunstenaars hanteren alle drie een heel eigen werkwijze en beeldtaal. Overeenkomst is er in hun intensieve omgang met het materiaal en in het veelvuldig gebruik van de kleur zwart.

In veel van haar werk combineert Zussman verschillende technieken. Met een van de grafische technieken als uitgangspunt maakt ze vervolgens grensoverschrijdende uitstapjes naar installaties of driedimensionale vormgeving. Op een vrije manier maakt zij gebruik van alle denkbare mogelijkheden die het grafische drukproces biedt.

Bij het maken van het ruimtelijk werk benut zij onder meer de eigenschap van linoleum. Dat wordt namelijk week bij verwarming en houdt na afkoeling de door buiging of plooiing verkregen vorm vast. Ze heeft dan wel eerst op de geijkte manier een drukvorm in het oorspronkelijke stuk linoleum gesneden en daar ook veelal afdrukken van gemaakt, soms op een ander stuk linoleum met weer een eigen drukvorm. De drukvorm die ook prent is wordt daarna soms omgevormd tot een driedimensionaal object, bijvoorbeeld een geplooide lap of een been van een menselijke vorm als onderdeel van een installatie.

Bilha Zussman gebruikt vaak het woestijn - landschap als uitgangspunt. Het zwart vormt de verbinding tussen de sfeervolle aardetinten en oplichtend goud.

Expositie: SBK Amsterdam Zuid Van 19-7 t/m 8-8-2007
Van Eeghenstraat 59, 1071 EW Amsterdam, 020-6732640, open: wo t/m zo van 13.00-17.00
Expositieperiode van 19 juli t/m 8 augustus 2007
Opening: donderdag 19 juli om 15:00 uur

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 65.