kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bjarne Melgaard

Bjarne Melgaard is geboren in Australië en woont en werkt in Oslo (Noorwegen).

De installaties van Bjarne Melgaard lijken op het eerste gezicht op een ongeordende opslagplaats, of een ondoordringbaar oerwoud. Hij stort museumzalen vol met de meest uiteenlopende voorwerpen, variërend van foto's, notities, schilderijen, tekeningen, boeken en krantenknipsels tot meubels, draden wol en flesjes massage-olie, tot er nauwelijks nog plaats is om te lopen. Wie echter langer in de door Melgaard ingerichte ruimtes verblijft, ontdekt patronen en verhalen in de chaos. De installaties fungeren als persoonlijke plakboeken, vol souvenirs en herinneringen aan de verre reizen die de kunstenaar maakte.

De objecten zijn met zorg gekozen in de opeenstapeling van dingen en tekeningen: abstract en figuratief. Gehaakte wollen draden proberen de hopeloos versnipperde fragmenten van Bjarne's persoonlijke mythologie bijeen te houden. In de chaos betekenen de draden het gevoel van dezelfde patronen, emotionele reacties, of afhankelijke kwesties die bij relaties van mensen steeds weer voorkomen.

Bjarne Melgaard projecteert zijn passie op voorbeelden als schilder Paul Gauguin en cultfiguur Joey Stefano, homo-pornoster, die zelfmoord pleegde. Zij spelen de hoofdrol tussen duistere rituelen van liefde en dood. Bjarne Melgaard geeft vorm aan zijn adoratie voor Joey Stefano via de creatie van The Church of Joey Stefano, met in de nok een gekruisigde Joey als personificatie van de zoekende, moderne mens. Lijden is een centraal thema in het werk van Bjarne.

Voor Panorama 2000 Utrecht ontwierp Melgaard een monument voor de Amerikaanse kunstenaar Ray Johnson, dat een mentale reconstructie van zijn eerste ontmoeting met het werk van Johnson moet voorstellen. Johnson richtte in 1962 de mailart-beweging op en wordt ook wel tot Fluxus gerekend. Het beeld dat Melgaard ter ere van hem ontwierp, is een twee meter hoge bronzen fantasiekop, waarvan de oren en de absurdistische grote neus worden gevormd door ejaculerende penissen. De kop staat op een veertig meter hoge sokkel, zodat iedere toren-beklimmer het beeld recht in de ogen kan kijken. Melgaard stelde tevens voor om iedere dag door een helikopter een lading worsten op het beeld te laten lozen, net zoals Ray Johnson eens als performance gedaan zou hebben.

2003 - Een tentoonstelling van de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard, georganiseerd door Jan Hoet in zijn museum in Duitsland, wordt na een bezoek van het gerecht afgelast.

De rebelse, maar gevoelige kunstenaar doorreeg zijn installaties altijd zwierig met seks, drugs, agressie, tederheid en pittige humor. Recente werken rond de Noorse black-metal-band Satyricon zijn gebalder en harder door de verwijzingen naar satanisme, castratie, zelfmoord. Is het leven waard om geleefd te worden? Zoals Albert Camus meent hij dat zelfmoord de fundamentele filosofische vraag is. In pikzwarte zalen pakt Melgaard uit met tekeningen, schilderijen, installaties, video's en sculpturen van de drummer Frost, bijvoorbeeld met een spuit als penis. Daar sluit hij ook een periode af door een amalgaam van oudere werken deels te overdekken met tekeningen en canvassen.

De tentoonstelling zou strafbare voorstellingen bevatten over zelfmoord, castratie en ritueel geweld. Ze zou een rechtszaak opleveren tegen de stad Herford wegens het tonen van 'een mensonwaardige voorstelling van geweld' (artikel 131 van de strafwet). De burgemeester anticipeerde en verbood de opening bij politiebevel. Later mag de tentoonstelling, in gewijzigde vorm, toch doorgaan.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.