kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Blinky Palermo

(Peter Heisterkamp) Duits schilder geboren Leipzig in 2 juni 1943, gestorven Sri Lanka 17 februari 1977

Blinky Palermo werd geboren als Peter Schwarze in 1943 en werd in datzelfde jaar samen met zijn tweelingbroer Michael geadopteerd door Erika en Wilem Heisterkamp. De familie Heisterkamp verhuist in 1952 naar Münster.

In 1961 studeert hij aan de Werkkunstschule (kunstnijverheidsschool) van Münster en het jaar daarop in 1962 begint hij te studeren aan de kunstacademie van Düsseldorf bij Bruno Goller, maar stapt in 1964 over naar de groep die les krijgt van Joseph Beuys.

Ook in 1964 neemt Heisterkamp het pseudoniem Blinky Palermo aan, de naam van een maffioso en bokspromotor. In 1966 heeft hij een solotentoonsteling in Galerie Friedrich Dahlem in München.Ohne Titel, 1970

Tussen 1966 en 1972 maakt Palermo een serie van ca. 65 Textiel schilderijen (Stoffbilder, Fabric Pictures), zoals Textielschilderij in Zwart, Groen en Bruin en Ohne Titel 1970, die bestaat uit 3 horizontale gekleurde stukken neteldoek op canvas zonder spieraam.
Met deze werken gaf hij een radicale nieuwe definitie aan het schilderen door het gebruik van ready made stoffen uit winkels wat betreft kleur en materiaal en het door anderen aan elkaar te laten stikken. Zijn duidelijke verwerping van zowel verzinsel als persoonlijke betrokkenheid in de productie van het werk, verbond hem aan de ontwikkelingen in conceptuele kunst in die tijd.

In 1967 voltooit Palermo zijn studies aan de Kunstacademie in Düsseldorf. Op de academie raakte hij onder meer bevriend met Sigmar Polke en Gerhard Richter.

Vanaf 1968 deelt Palermo een atelier met Knoebel en daarna met Rückriem. Vanaf 1968 maakt hij muurschilderingen en -tekeningen (allemaal vernietigd) en krijgt verscheidene opdrachten hiervoor onder meer in Edinburgh en Brussel.

In 1969 verhuist Palermo naar Mönchengladbach.

In 1970 reist hij met Gerhard Richter naar New York.

Vanaf 1972 maakt Palermo zijn schilderijen op staal of aluminium. Hij neemt deel aan Documenta 5 in 1972 en Documenta 6 in 1977 in Kassel.

In 1973 verhuist Palermo met zijn tweede vrouw Kristin naar New York. In 1974 reist hij met Knoebel door Amerika.

Samen met Baselitz en Polke, neemt Palermo in 1975 deel, met Metallbilder metalen schilderijen, aan de XIII Biënnale van São Paulo. In 1976 keert hij terug naar Düsseldorf, waar hij opnieuw een atelier inricht. Hier creëerde hij zijn metalen schiderijen serie To the People of New York City. Hij exposeert in het Duitse Paviljoen op de Biënnale van Venetië.

Op 17 februari 1977 op vierendertigjarige leeftijd sterft Palermo onverwacht aan een hartaanval terwijl hij op vakantie is.

In 1980 was er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Galerie-Verein te München.

Palermo's werk vaak gekarakteriseerd door een gevoel van stilte of fragiliteit, kan gerelateerd zijn aan zowel het constructivisme als het minimalisme in zijn gebruik van geometrische structuren. De nadruk ligt echter op kleur en opppervlak, wat het stylistisch moeilijk te definiëren maakt.

websites: www.tate.org.uk, www.kettererkunst.com, www.moma.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 35.