kunstbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bonaventura Berlinghieri

Italiaanse schilder uit Lucca (Toscane), geboren ca. 1205-10 - overleden ca. 1250-60.

Paneel van de heilige Franciscus, 1235, tempera op paneel, 160 x 123 cm, Chiesa San Francesco
Bonaventura was de zoon van Berlinghiero Berlinghieri. Voor het altaar van de kerk van San Francesco in Pescia schilderde hij een afbeelding van Francesco met taferelen uit zijn leven. Door de vermenging van de grafisch-Byzantijnse stijl met een rijke vertellende voorstelling wordt dit vroege voorbeeld van Franciscusverering tot een uiterst charmant werk uit het Duecento.

Bonaventura dreef in Lucca met zijn vader en twee broers een bekend atelier. In stilistisch opzicht verschillen de familieleden Berlinghieri nauwelijks van elkaar. Ook signeerden zij identiek: 'Berlinghieri me pinxit'.

In 1211 begon de bouw van de kerk aan de Via Battisti, pas in 1632 was het helemaal klaar. Het belangrijkste decorstuk in de San Francesco in Pescia is het grote altaarstuk van de schilder Bonaventura Berlinghieri uit Lucca. Het is gesigneerd en gedateerd in 1235 - slechts negen jaar na de dood van de heilige Franciscus (3 oktober 1226) -, aldus de inscriptie onder de voeten van de heilige. Het altaarstuk geldt als het oudste bewaard gebleven voorbeeld in zijn soort; tot dan toe was de centrale positie slechts voorbehouden aan Maria met kind. Omdat het paneel zo kort na de dood van de Heilige Franciscus is gemaakt, wordt ervan uitgegaan dat dit schilderij de meest gelijkende afbeelding is die ooit van Franciscus gemaakt is.
Overmatig groot staat de figuur van de heilige Franciscus op de middenas. Zes scènes uit zijn leven zijn rondom hem gerangschikt. In het midden zien we Het gesprek met de vogels en de Genezing van Bartholomeus van Neri; twee gebeurtenissen die de liefde van de heilige voor mens en natuur thematiseren. De scène van de Stigmatisering als belangrijkste gebeurtenis in zijn leven toont de heilige Franciscus als navolger van Christus. De kunstenaar schilderde kort na de dood van de monnik en zijn heiligverklaring al een omvangrijk repertoire aan genezende en wonderbaarlijke daden en het is aannemelijk dat de schilder van zijn opdrachtgevers, de franciscaners, aanwijzingen kreeg met betrekking tot de keuze van de weer te geven scènes uit zijn leven. (meer informatie op www.stedentipsvoortrips.nl)Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.