kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brian O'Connell

Kunstenaar en New Yorker Brian O'Connell werd in 1972 te Leuven geboren, maar verhuisde in 1976 naar de Verenigde Staten. In the big apple legde O'Connell zich toe op het totstandkomen van geschiedenis en herinneringen.

2005 Brian O'Connell met Flashbulbs in de Centrale Bibliotheek: Waar was jij toen JFK werd vermoord?
De dood van Koning Boudewijn, de ontsnapping van Dutroux of 11 september: het zijn stuk voor stuk gebeurtenissen die in het collectieve geheugen staan gebrand. De persoonlijke herinnering die mensen aan deze gebeurtenissen koppelen, wordt door psychologen wel eens 'flashbulb memory' of 'flitsherinnering' genoemd. Via dat woordspelletje kwam Brian O'Connell op de idee dergelijke herinneringen te bundelen op de TL-lampen van de Centrale Bibliotheek van de K.U.Leuven.
Flashbulbs loopt tot eind april 2006 in de Grote Leeszaal van de Centrale Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21 in Leuven
Brian O'Connell "Case 111.1-111.8", 2007
Hout, glas, koper en soldeersel
O'Connell houdt zich bezig met de relatie tussen index en referentie, waarbij hij laveert tussen de grenzen van naam, beschrijving en verhaal. Met een zeer eenvoudig stel regels als vertrekpunt, plaatst hij elementen binnen een bepaald kader.
Voor "A for Alibi" reconstrueerde hij een archiefdoos uit het depot van het Universiteitmuseum (doos 111.1-111.8), waarbij hij gebruik maakte van de enige beschikbare informatie uit de catalogus: een lijst met de afmetingen van ieder object, inclusief doos-, plank- en objectnummer. Deze inventaris kan worden gezien als de opslagplaats voor alle aanvullende betekenissen en toegevoegde waarden (sociaal, cultureel en institutioneel) die de objecten binnen de collectie representeren. Ieder object wordt weergegeven door een glazen kist, waarvan de afmetingen exact dezelfde zijn als die van het item in de catalogus waarnaar het verwijst. De catalogus brengt ieder object terug tot de drie afmetingen die de maximale omvang van elk object omschrijven. Het resultaat is een 'gecatalogiseerd volume'. Dit volume overschrijdt noodzakelijkerwijs het fysieke volume van de collectie zelf, waardoor de dozen die haar omsluiten elkaar onvermijdelijk binnendringen. Uiteindelijk gaat dit project dus over overschot, over datgene dat niet terug gebracht tot of omsloten kan worden door een doos.
Websites: www.kunstkanaal.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.