kunstbus
Dit artikel is 31-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brice MardenBrice Marden, Grove IV, 1976. Oil and wax on canvas, Two panels, Overall: 72 x 108 inches; Each: 36 x 108 inches. Solomon R. Guggenheim Museum.

Amerikaanse minimalistische kunstenaar, geboren 1938 in Bronxville, woont in New York.

Hoewel het werk van Brice Marden vaak tot de Minimal Art wordt gerekend, is het schilderij voor hem niet uitsluitend een object. Typerend in dit verband is zijn uitspraak: 'De rechthoek, het vlak, de structuur, het schilderij, zijn slechts klankborden voor de geest'. Naast een intuïtief, subtiel kleurgebruik toont Marden een groot respect voor de traditie van de schilderkunst.

Brice Marden is internationaal een van de meest gerenommeerde vertegenwoordigers van de abstracte schilderkunst in de USA. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw heeft hij een oeuvre geschapen dat, stoelend op het abstracte expressionisme, gaat over de kracht van de kleur en de dynamiek van de lijn, dat het subjectieve beleven in overtuigend eenvoudige en toch uiterst complexe vormen giet en dat enerzijds van een diep begrip voor de natuur doordrongen is en anderzijds gegroeid is door een zich intensief verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Europa en het Verre Oosten. - (periode 1964-1968 op het maken van monochrome, vaak in grijstinten geschilderde, eendelige werken.

Zijn artistieke zienswijze is vooral gesteund op kleur, textuur en materiaal. Om het zintuiglijke karakter van zijn kleuren te versterken, vermengt hij vanaf 1965 verwarmde bijenwas met terpentine en pigment, een techniek die hij nog steeds wel gebruikt.

In de jaren '70 komen werken tot stand die uit verscheidene panelen en kleuren zijn opgebouwd.

Agenda:
Museum Kurhaus Kleve
Duitsland, Kleve, Kleve, Tiergartenstra├če 41, d47533
(01/02/2009 <> 26/04/2009) Brice Marden - Retrospectieve van het grafische werk
Het Museum Kurhaus Kleef schenkt aandacht aan een belangrijk aspect van het werk van Brice Marden: De grafiek. Zij speelt een sleutelrol in het creatieve proces van de schilder. De tentoonstelling werd geconcipieerd door het Museum Wiesbaden waar ze nog tot 18 januari 2009 te zien is. Het Museum Kurhaus Kleef kan de tentoonstelling als tweede en laatste presenteren.
De tentoonstelling omvat circa 100 stuks grafiek, die aangevuld worden met een selectie van de tekeningen en schilderijen. Zij verduidelijkt de unieke prestatie van Brice Marden als graficus en biedt tegelijkertijd een representatief overzicht van de intenties van zijn werk van de jaren zestig tot heden. Ook wordt duidelijk dat de grafiek voor de kunstenaar geenszins bijwerk of zelfs een medium dat ondergeschikt aan de schilderkunst is, maar veeleer een zelfstandige manier van uitdrukken, die veel bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van het werk in zijn totaliteit. - (www.museumkurhaus.de)

Bron: Fundamentele schilder- en beeldhouwkunst members.home.nl/kunstna1945

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.