kunstbus
Dit artikel is 20-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bridget Riley

Engelse optical-art schilderes, geboren 24 april 1931 in Londen.

Sinds het begin van de jaren zestig ontwikkelt Bridget Louise Riley een abstract werk gebaseerd op de systematische exploratie van de optische effecten van kleur en vorm. Haar werk wordt gerekend tot kinetische kunst en optical art, ook wel op art genoemd. Hoewel haar schilderijen diep geworteld zijn in een schilderstraditie die voortkomt uit het post-impressionisme, keren ze de verhoudingen tussen de toeschouwer en het schilderij om: het optische spel, gecreëerd door hun dynamische composities, verandert en neemt een andere gedaante aan al naargelang de bezoeker zich verplaatst.

Na impressionistisch en pointillistisch beginwerk, geïnspireerd door Seurat, probeerde zij de principes van de impressionistische schilderwijze consequent verder te ontwikkelen. Geinspireerd door vasarely probeerde zij door wederzijdse overlapping van afzonderlijke kleuren licht en energie in haar schilderijen op te wekken. Zij bereikte dit doel met uitsluitend geometrische figuren en contrapunten, die, als men ze bekijkt, afhankelijk van de gezichtshoek, beweging in het oog veroorzaken.

Haar zwart-wit schilderijen kregen algemene bekendheid dankzij de Op'art, in haar laatste werken experimenteert zij met de verhoudingen tussen kleur en vorm.

Biografie
Bridget Riley voltooide haar studie aan het Goldsmith's College of Art (1949-1952) en aan het Royal College of Art (1952-1955) in Londen.

Van 1959 tot 1961 doceert Bridget Riley aan het College of Art in Hornsey.

Rond 1960 bestudeert zij het pointillisme van seurat.

Vanaf 1961 doceert Bridget Riley in het Art College van Craydon.

In 1962 heeft de kunstenares haar eerste solotentoonstelling in Gallery One, Londen.

In 1965 neemt Bridget Riley deel aan de tentoonstelling 'Responsive Eye' in het Museum of Modern Art in New york.

Riley ontvangt de eerste prijs voor schilderkunst op de biennale van Venetie in 1968 en in ditzelfde jaar en later in 1977 neemt ze deel aan de documenta 4 en 6 in Kassel.

In 1971 heeft zij een overzichtstentoonstelling in de Kunsthalle van Dusseldorf, in 1978 in de Albright-Knox Art Gallery in Buffalo en in 1985 in de Goldsmith's Gallery in Londen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.