kunstbus
Dit artikel is 02-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Britart

De beweging Britart (of Brit artists), aanvankelijk Young British Artists of YBA's genoemd, zette eind vorige eeuw de kunstwereld op stelten met een explosie van seks en geweld. Tentoonstellingen gingen steevast gepaard met opschudding en rellen, met de doormidden gezaagde koe van Damien Hirst als een van de dramatische hoogtepunten. Jonge Britse kunstenaars, zoals Gary Hume, Sarah Lucas en Georgina Starr lieten het grauwe alledaagse bestaan van de arbeidersklasse in hun werk laten zien; zij studeerden allen aan het Goldsmith's College in Londen. Hirst was de gangmaker onder hen.

Freeze

Freeze was de titel van een belangrijke kunsttentoonstelling die in 1988 aan de Londense Docklands plaatsvond. Deze expositie werd door Damien Hirst, samen met andere studenten van het Goldsmiths College, georganiseerd. De tentoonstelling betekende de doorbraak van de Young British Artists en werd door de BBC in beeld gebracht. kunstenaars die deelnamen zijn Steven Adamson
, Angela Bulloch , Mat Collishaw - Bullet Hole , Ian Davenport , Angus Fairhurst , Anya Gallaccio , Damien Hirst, Gary Hume , Michael Landy , Abigail Lane , Sarah Lucas , Lala Meredith-Vula , Richard Patterson , Simon Patterson , Stephen Park en Fiona Rae.

Zie ook Saatchi en new neurotic realism.

Bronnen:
https://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/vroeg-laat-over-de-young-british-artists

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.