kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brueghel

Doorverwijspagina

Brueghel is de naam van vier Vlaamse kunstschilders: Pieter Brueghel de Oude (1520/25-1569) is de vader van Pieter Brueghel de Jongere 'Helse Breughel' (1564/65-1637/38) en Jan Brueghel de Oude 'Fluwelen Brueghel' (1568-1625) die op zijn beurt vader is van de schilder Jan Brueghel de jongere.

============================================================================

Pieter Bruegel de Oude had een andere stijl dan zijn tijdgenoten, die hun werken op de Italiaanse schilderkunst baseerden. Pieter Brueghel maakte veel landschappen waarin religieuze elementen ontbraken. Hij was de eerste schilder van het dagelijkse leven. Werken zoals Kinderspelen, Boerenbruiloft en Boerendans behoren tot zijn bekendste werken. Door zijn landschapschilderijen en afbeeldingen van het dagelijkse leven ontstond een nieuwe stijl in Belgiƫ.

============================================================================

Jan Brueghel de Oude Zuid-Nederlands schilder, bijgenaamd Fluwelen Brueghel, zoon van Pieter de Oudere, leefde van 1568 - 1625. Hij schilderde vnl. landschappen; daarnaast dier- en bloemstukken. Hij was bevriend met Rubens met wie hij soms samen schilderde. Al tijdens zijn leven waren zijn werken zeer geliefd en werden door vermogende personen aangekocht. Door deze populariteit was Jan Brueghel een zeer vermogend man. De opbouw van zijn schilderijen zal een grote invloed gaan uitoefenen op de Noord- Nederlandse schilders uit de vroeg 17de eeuw. Ook het kleurgebruik, dat een grote bijdrage levert aan het suggereren van diepte, wordt in de 17de eeuw nagevolgd.

============================================================================

Pieter Brueghel de Jonge (1564/65-1637/38) had niet het grote talent van zijn vader, noch dat van zijn broer Jan (Fluwelen Brueghel). Hoewel de productie in zijn atelier groot was en de populariteit navenant, kreeg hij nooit de waardering en de voorspoed die zijn broer Jan ten deel viel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.