kunstbus
Dit artikel is 31-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Camille Bombois

Frans schilder, autodidact, geboren 3 februari 1883 te Vénarey-lès-Laumes, Côte d'Or - overleden 11 juni 1970 in Parijs.

Een van de meest prominente vertegenwoordigers en grondleggers vande Peintres Naifs, de naïeve schilderkunst. Zijn werk heeft een enigszins surrealistische inslag. Hij ontleende zijn onderwerpen aan het landschap, aan de wereld van de kleine burger en in sprekende kleuren en met een overtuigend realisme aan het circusleven.

Werk van zijn hand bevindt zich o.m. in het Musée National d'Art Moderne (Centre Pompidou) in Parijs.

Camille Bombois schildert met elementaire kracht en dichterlijke verbeelding. Figuren en voorstellingen eren het groteske in alle hevigheid. Met uitgesproken kleuren en hilarische taferelen lapt Bombois de academische regels van compositieleer, vlakverdeling en kleurgebruik aan zijn laars. Er wordt een geheel eigen, nieuwe wereld opgeroepen die een direct appel doet op de verbeelding van de beschouwer. Bombois schildert onbevangen en schept zijn eigen picturale werkelijkheid. Moderne kunstenaars als Picasso voelden zich dan ook sterk aangetrokken tot de krachtige een oorspronkelijke beeldtaal van naïeve schilders als Rousseau en Bombois. De invloedrijke kunsthistoricus Wilhelm Uhde, die begin jaren twintig het begrip naïeve kunst introduceerde, zorgde voor de doorbraak van deze 'Peintres du Cœur sacré' (Schilders van het Heilige Hart) zoals Henri Rousseau, Camille Bombois, Louis Vivin en André Bauchant genoemd werden.

Biografie
Camille Bombois was werkzaam als boerenknecht, stratenmaker, worstelaar in een circus en sjouwer in nachtdienst bij een krant. Geboren op het Franse platteland, besloot hij als jonge man zijn biezen te pakken. Bombois sloot zich aan bij een rondreizend circus waar hij als worstelaar de kost verdiende.

In Parijs vond hij een baantje voor de avonden, zodat hij zich overdag kon concentreren op de schilderkunst. Zijn eerste expositie was in 1922 in de open lucht in de wijk Montmartre, waar hij werd ontdekt door Noël Bureau en Wilhelm Uhde. Hierna werd hij bekend en in 1925 kon hij zich geheel op het schilderen gaan toeleggen. Hij schilderde landschappen en straatscènes, maar voor alles mensen uit de wereld van het circus: worstelaars, gewichtheffers, clowns, vuurvreters, reuzenvrouwen, plastisch uitgebeeld in heldere kleuren.

Bij de grote presentatie in de jaren dertig in steden als Parijs, Zürich en New York zagen de bezoekers voor het eerst en tot hun grote verbijstering het werk van de Peintres du Coeur Sacré. De wereld was getuige van iets heel nieuws: naïeve schilderkunst.

Websites:
. Het circus van Camille Bombois Picasso wist al dat krachtmens Camille Bambois geen houterige schilder was. (2006 Kunsthal Rotterdam - Camille Bombois: Een primitief modern
Uit de grootste en belangrijkste collectie art brut en naïeve kunst ter wereld stelt de Kunsthal Rotterdam een overzicht samen met 100 schilderijen van Camille Bombois. De werken zijn afkomstig uit de vermaarde verzameling van Charlotte Zander, die in totaal uit meer dan vierduizend stukken bestaat.
Camille Bombois was slechts twee keer eerder met enkele werken in ons land te zien. In 1964 op de baanbrekende overzichtstentoonstelling Lusthof der Naïeven in Museum Boijmans van Beuningen en in de Kunsthal Rotterdam in 2004 op de tentoonstelling Schilders van Parijs 1870-1940, Meesterwerken uit de collectie Oscar Ghez.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 32.