kunstbus
Dit artikel is 25-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Camille Goemans

Belgische surrealist, galeriehouder en schrijver, (23 januari 1900 Leuven - 4 juni 1960 1960).

Camille Goemans bezat in de jaren twintig een galerij samen met Geert van Bruane. Diezelfde Van Bruaene, bekend van het Brussels kunstcafé 'Het Goudblommeke van Papier', zou later met Eemans een andere kunstgalerij openen getiteld 'L'agneau Moustique'.

Vanaf 1924 begon hij met Paul Nougé en Marcel Lecomte surrealistische pamfletten (onder de koepelnaam Correspondance) op te sturen naar de grote Parijse roerganger André Breton. Daar bleef het niet bij. Nougé, Goemans en Lecomte richtten samen met de componisten Paul Hooreman en André Souris en de beeldende kunstenaars René Magritte en E.L.T. Mesens een eigen surrealistische club op die losse betrekkingen onderhield met het Franse hoofdkwartier. In de jaren veertig zou het tot een breuk komen met hun tegenhangers in de lichtstad.

Samen met Rene Baert en Frans Courtens richt hij het tijdschrift Hermes op, dat zich bezig houdt met de comparatieve studie van mysticisme, poezie en filosofie.

Galerij van Camille Goemans in Parijs.
De kunsthandel is een van de eerste branches die te lijden hebben onder de Wall Street Crash, en de galerij van Goemans gaat failliet begin jaren dertig. Magritte moet terug naar Brussel en schuift Goemans als grote boosdoener naar voren, terwijl Eemans zijn oude vriend min of meer 'trouw blijft'.

Goemans moet zich tevreden stellen met een positie als directeur van het Office Belgo-Luxembourgeois du Tourisme. Achter de schermen houdt hij zich wel nog bezig met de kunstgalerij van zijn toekomstige echtgenote, Lou Cosyn. Tien jaar later zou diezelfde Cosyn, een joodse van Russische afkomst, rijk worden door een zwarte handel in kunst met de bezetter. (Nochtans komt ze niet voor in de art-looting rapporten op NARA.)

In 1946 opent Goemans nog galerie 'ARTES' in Brussel.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.