kunstbus
Dit artikel is 21-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Candido Portinari

Braziliaans schilder, lithograaf, boekillustrator en keramist, 29 december 1903 geboren als zoon van in Brodowski, Sào Paolo levende Italiaanse emigranten.

Hij studeerde aan de academie van Rio de Janeiro en verbleef kort te Parijs (1929). Terug in Rio, ontmoette hij daar de Japanse schilder Foejitu, die zijn werk enige tijd sterk heeft beinvloed. in 1936 werd hij professor in muur- en paneelschilderkunst aan de academie van Rio. Aanvankelijk volgde hij het Kubisme, later het surrealisme. Op soms schreeuwerig-brutale wijze verheerlijkte deze typisch 'Latijnse' Expressionist glorie en zelfkant in het leven der Braziliaanse arbeiders, met een onstuimigheid en kleurgeving die Goya en Picasso nooit hebben bereikt. Zo bijvoorbeeld in het reusachtige tegeltableau uit 1930 voor het Ministerie van Opvoeding te Rio met de kras realistisch weergegeven negerinnen; het werk riep hartstochtelijke protesten op. Minder driftig zijn de fresco's in de Library of Congress te Washingon D.C. (1941-1942) en in het U.N.O.-gebouw te New York. Mildere vormen en tinten vertonen de getegelde wandtableaus in de kapel van de H. Franciscus te Pampulha en in de hal van een lagere school in Pedregulho.


De Braziliaanse schilder Candido Portinari werd geboren in 1903 op een koffieboerderij in het binnenland van de deelstaat São Paulo. Hij bracht zijn jeugd door in het kleine plaatsje Brodowski. Zijn ouders waren -zoals zoveel Brazilianen in die tijd- Italiaanse immigranten.

Als telg uit een arme familie volgde hij slechts de lagere school. Toch liet hij vanaf zijn kindertijd zijn artistieke roeping blijken en zijn lage vooropleiding weerhield hem er niet van om in 1918 een plaats te verwerven op de Escola Nacional de Belas Artes (ENBA) in Rio de Janeiro. In 1928 eindigde hij op een concours als eerste en won hij een reis naar Parijs waar hij tot 1930 zou blijven.

In het jaar van zijn terugkomst ontmoet hij de negentienjarige Uruguayaanse Maria Victoria Martinelli met wie hij de rest van zijn leven zou delen. Om zijn jonge gezin te kunnen onderhouden begon hij in 1931 met het schilderen van de portretten. In 1935 neemt hij met zijn werk CAFÉ deel aan een expositie van het Carnegie Instituut in Pittsburgh waar het een eervolle vermelding krijgt. Het schilderij laat een koffieplantage zien zoals die algemeen waren in de regio waarin hij woonde.

Hij werd lid van de Partido Comunista Brasileiro en stelde zich verkiesbaar als senator in 1947. Vanwege de vervolging van Communisten moest hij kort daarna naar Uruguay vluchten. Hij keerde terug naar Brazilië in 1951 maar gedurende de laatste 10 jaar van zijn leven zou hij aan een slechte gezondheid leiden.

Candido Portinari stierf op 6 februari 1962 aan loodvergiftiging in een tijd waarin hij op uitnodiging van de gemeente Milaan een grote expositie van 200 werken. De loodverbindingen in zijn verf zijn hem uiteindelijk fataal geworden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Candido_Portinari

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 146.