kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573-1610), Italiaans schilder, onderscheidde zich van zijn in maniëristische trant werkende tijdgenoten.

Karakteristiek voor zijn werk zijn de realistische weergave en de felle licht- en zware schaduwpartijen (clair-obscur). Zijn invloed was enorm, zowel in als buiten Italië; werkte te Milaan, Rome, Napels, op Sicilië en Malta. Zijn later werk kenmerkt zich door een sober, donker coloriet en door minder plasticiteit. Bekend zijn o.m. De bekering van Paulus en De kruisdood van Petrus, beide omstreeks van 1600, in de S. Maria del Popolo te Rome.

Caravaggisten,
Hoewel Caravaggio zelf geen leerlingen heeft opgeleid, was zijn werk van grote invloed op een aantal schilders in de eerste helft van de 17e eeuw, die doorgaans met de term 'caravaggisten' aangeduid worden.

Tot de Italiaanse caravaggisten moeten Bartolomeo Manfredi, Orazio Gentileschi en zijn dochter Artemisia Gentileschi, Carlo Saraceni en Giovanni Battista Caracciolo worden gerekend. Tot de Spaanse: José de Ribera en Francisco de Zurbarán.

Ook een aantal schilders uit Nederland (vnl. Utrecht) raakte in Rome onder invloed van Caravaggio's werk en dat van zijn navolgers: Gerard van Honthorst, Hendrick Terbrugghen, Dirk van Baburen en Jan van Bijlert.

De invloed strekt zich vooral uit over coloriet, lichtbehandeling en realistische vormgeving.

Zie ook Caravaggisme. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.