kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl Spitzweg1850 De Boekenworm

Duits schilder, tekenaar en illustrator (5-2-1808 Unterpfaffenhofen bij München, 23-9-1885 München).

Carl Spitzweg is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Biedermeier.

Spitzweg werkte eerst als apothekersleerling. Na een erfenis besloot hij schilder te worden en werd in 1935 lid van de Kunstverein München. Als schilder was hij autodidact waarbij hij vooral de Hollandse meesters uit de 17e eeuw als voorbeeld nam.

In de dertiger en veertiger jaren werkte hij als illustrator en tekenaar voor satirische tijdschriften, waaronder de 'Fliegende Blätter'. Zijn liefelijke, anekdotische schilderijen uit deze tijd verheerlijken de burgerlijke idylle.

Uit zijn gedetailleerde vertelwijze, in heldere composities en tere licht- en schaduwmodellering naar de Hollandse genreschilders, blijkt dat Spitzweg menselijke eigenaardigheden goed kon waarnemen.

Tijdens zijn reizen in het einde van de jaren veertig, o.a. naar Praag, Parijs en Londen, hield Spitzweg zich vooral bezig met de Engelse landschapschilder John Constable en de Franse kolorist Eugène Delacroix waarbij hij overging op een dik opgebrachte penseelstreek in de weergave van atmosferische waarden.

Ook zijn met figuren gestoffeerde berglandschappen in gewaagde composities en opmerkelijke koloristische nuanceringen speelden in Spitzwegs oeuvre een grote rol.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.