kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carlos Cruz-Díez

Venezolaans schilder en beeldhouwer, (Caracas, 17 augustus 1923).

Cruz-Díez is een gerenommeerd kinetisch en op-art kunstenaar, die een lange erelijst heeft van solo- en groepsexposities. Hij leeft en werkt in Parijs. Zijn reliëfachtige schilderijen berusten op een additieve en subtractieve kleurenmenging en op reflexieve effecten, waaruit door middel van een veranderende lichtbron gedematerialiseerde kleureffecten resulteren. Cruz-Diea experimenteert in zijn schilderijen met de optische fenomenen die optreden door overlappende kleurvelden en strepen waarin de objecten door de beschouwer gemanipuleerd worden.

Biografie
Cruz-Díez studeerde van 1940 tot 1945 aan de Escuela de Artes Plasticas y Aplicadas in Caracas. Hierna was hij werkzaam op het gebied van de reclame-grafiek en de industriële vormgeving. Van 1944 tot 1955 was hij grafisch ontwerper voor de Creole Petroleum Corporation. Van 1946 tot 1951 was hij artistiek directeur voor het reclamebureau McCann Erickson in Caracas.

Hij gaf les aan de Escuela de Bellas Artes van 1953 tot 1955. Ook was hij werkzaam als ontwerper en illustrator voor de landelijke krant El Nacional.

Midden in een carrière in opbouw, reisde Cruz-Díez naar Europa. Hij vestigde zich in 1955 in Barcelona en bezocht Parijs twee keer, waar hij kennismaakte met nieuwe stromingen in de kunst, zoals geometrische abstractie en de Bauhaus-theorie om kunst en industrieel design te combineren. Ook hield het gebruik van kleur en de kleurtheorie hem bezig, hetgeen uiteindelijk een van de belangrijkste componenten van zijn werk werd.

In 1956 keerde hij weer terug naar Venezuela en in 1957 opende hij zijn eigen grafische ontwerpstudio en reclamebureau Estudio de Artes Visuales in Caracas op. Van 1958 tot 1960 was hij directeur van de kunstacademie waar hij ook leraar was.

Zijn werk
In 1959 begint hij aan zijn reeksen Psychochromaten en Chromatische interferenties. Gedurende zijn opleiding had Cruz-Díez het werk bestudeerd van Georges Seurat en Josef Albers, beiden bekend staand als kunstenaars, die experimenteerden met kleurverhoudingen, esthetica en kleurperceptie. Cruz-Diez werd vaak in verband gebracht met twee andere Venezolaanse kinetische kunstenaars, Jesús Rafael Soto en Alejandro Otero. Zij hadden samen gestudeerd en alle drie deelden dezelfde esthetische voorkeuren voor structuur en vorm. Zij werden gezien als hét gezicht van Venezuela in de internationale kunstwereld. Alhoewel Cruz-Díez later in Paris arriveerde dan Soto, hij woonde vanaf 1960 in Frankrijk, waren hun nationale achtergrond en hun internationale connecties (o.a. Galerie Denise René in Parijs) duidelijk gelijk.

In 1960 neemt hij deel aan de tentoonstelling 'Beweging' in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Moderna Museet in Stockholm. In 1962 is zijn werk te vinden op de Biënnale van Venetië en in 1963 neemt hij deel aan de tentoonstelling 'Nieuwe Tendens' in Zagreb.

In 1965 heeft hij zijn eerste solotentoonstellingen in Londen en Parijs. In 1967 ontvangt hij speciale eerbetonen op de Biënnale van Sao Paolo.

In 1989 publiceert hij het boek Reflección sobre el color.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Carlos_Cruz-D%C3%ADez.


Pageviews vandaag: 78.