kunstbus
Dit artikel is 18-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carracci

Carracci was een familie van Italiaanse barokschilders, bestaande uit:
. Agostino Carracci
. Annibale Carracci, de broer van Agostino
. Ludovico Carracci, de neef van Agostino

In Bologna openden zij de Eclectische School of de 'School van Carracci'. Deze 'Accademia degli Incamminati' was verantwoordelijk voor de opleiding van enkele opmerkelijke kunstenaars van de volgende generatie, waaronder Guido Reni en Domenichino.

Agostino Carracci (Bologna, 16 augustus 1557 - Parma, 22 maart 1602) was een Italiaanse kunstschilder en een grafische kunstenaar.
Agostino wordt vaak gezien als uitvinder van de karikatuur. Deze verwerkte hij onder meer in zijn gravure werk. Het grootste deel van zijn tijd wijdde hij aan met het maken van schilderijen en fresco's. Hij schilderde vaak met zijn broer Annibale Carracci en zijn neef Ludovico Carracci. Hij ging in 1597 naar Rome en werkte daar onder meer samen met Annibale aan de Farnese paleis om deze te verfraaien.

Onder zijn bewonderenswaardige fresco's worden onder andere Triomf van Galatea en Verkrachting van Cephalus gerekend. Andere bekende en opmerkelijke voorbeelden van zijn kunst zijn de Kruisiging van Tintoretto en de Laatste Communie van St. Jerome (Pinacoteca, Bologna).

In 1602 stierf hij in Parma, dit net na de voltooien van wat meestal als zijn grootse werk wordt gezien, het het Hemel, Aarde en Liefde van Venus, in Cassino.

Domenico Zampieri was één van de belangrijkste leerlingen van Carracci.

Annibale Carracci (Bologna, 3 november 1560 - Rome, 15 juli 1609) was een Italiaans kunstschilder en graveur. De werken van Annibale Carracci behoren tot de Barok.

Ludovico Carracci (Bologna, 21 april 1555 - aldaar, 13 november 1619) was een Italiaanse schilder, etsenmaker en tekenaar die hielp de Italiaanse kunst na het maniërisme te vernieuwen door een academie in Bologna op te richten in 1585. Ludovico ging onder Prospero Fontana in Bologna in de leer en reisde naar Florence, Parma en Venetië, alvorens hij samen met zijn neven Annibale Carracci en Agostino Carracci Accademia degli Incamminati oprichtte.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Carracci

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.