kunstbus
Dit artikel is 22-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carsten Hoeller

Carsten Höller (1961, Brussel)

In 1997 exposeerde de Duitse kunstenaar Carsten Höller, in het Centraal Museum onder de titel 'Geluk'. De museumbezoekers konden toen via allerlei apparaten 'het geluk' vinden. Oa. in een baarmoederhut, een aquarium waar je je hoofd in kon steken en nog veel meer andere 'kunstjes'.

Vrijdag 22 oktober 1999 werd in de Paviljoens in Almere Stad bekend gemaakt dat van de Duitser Carsten Höller het ontwerp is gekozen voor een kunst-paviljoen in het Lumièrepark. Het verkozen ontwerp is geheel transparant (glas). Het publiek kan zich toegang verschaffen via een neerlaatbare, eveneens transparante trap, om zich te vergapen aan een deel van de kunstcollectie Almere.

Pigeon-flight
Voor Panorama 2000 in Utrecht laat Carsten Höller de bezoeker de duikvlucht van de duif meebeleven. Hij plaatste een duiventil op een van de omlopen van de toren, met daarin duiven die zijn uitgerust met een minicamera. Via monitoren kan de bezoeker elke duikvlucht over de binnenstad volgen. Via een camera zendt de duif de beelden die hij onderweg ziet naar monitoren op de Domtoren. De bezoeker wordt mee over de rand van de balustrade gevoerd in een duikvlucht langs de Dom, kan het uitzicht vanaf een hoger gelegen waterspuwer zien, of de kruin van een boom bewonderen waar de duif een tussenstop maakt.

Beeldcultuur speelt een belangrijke rol bij Holler; 'Light' bijvoorbeeld is een enorme wand met gloeilampen die flitsen met 4 - 12 Hz een frequentie die synchroon loopt met hersenactiviteit. De frequentie leidt tot hallucinaties, kleurvisioenen en een tranceachtige bewustzijnsvorm.

Voor Documenta X in Kassel ontwierpen Carsten Höller en Rosemarie Trockel een tweeblok voor mensen en varkens met een observatievenster ertussen.

Arttube: Carsten Höller en Ranti Tjan over geluk en perceptie

De kunstenaar Carsten Höller is een veelzijdig mens. Hij deed biologisch onderzoek naar de manier waarop planten en insecten met elkaar communiceren, hij organiseerde festivals met Congolese muziek en verdiepte zich in de hallucinerende werking van paddenstoelen. In een gesprek met Ranti Tjan, directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum, vertelt Höller over zijn fascinatie voor de relatie tussen mens en dier en hoe hij ernaar streeft 'stemmingen te synchroniseren' met zijn tentoonstelling Divided Divided in Museum Boijmans Van Beuningen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 231.