kunstbus
Dit artikel is 24-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Catharina van Hemessen

Catharina van Hemessen was de vroegste Vlaamse renaissanceschilderes van wie gesigneerd werk is overgebleven. Ze schilderde vooral portretten van welvarende burgers, meestal vrouwen, en enkele religieuze taferelen.


Zelfportret, 1548, Olie op canvas op plastiek, 33 x 26.5 cm, Hermitage, Sint-Petersburg, Rusland

Catharina van Hemessen schilderde vooral realistische portretten. De modellen poseerden gewoonlijk zittend tegen een donkere of neutrale achtergrond. Haar portretten zijn klein van formaat en bescheiden van compositie. Hoewel Catharina hoogstwaarschijnlijk in het atelier van haar vader werd opgeleid, doen haar portretten veeleer denken aan schilders zoals Quinten Metsys, Jan Gossaert en Joos van Cleve, dan aan die van haar vader. Haar vier religieuze werken zijn op een decoratieve en archaïsche manier geschilderd en doen denken aan de schilderijen van de Vlaamse primitieven.

Slechts dertien gesigneerde werken van Catharina van Hemessen zijn overgebleven - negen portretten en vier religieuze schilderijen.

Biografie
Over het leven van Catharina van Hemessen zijn er slechts indirecte gegevens, afkomstig uit documenten die betrekking hebben op haar vader, Jan Sanders van Hemessen, haar echtgenoot Christian de Morien en haar schilderijen zelf.
Catharina Van Hemessen werd in Antwerpen geboren als tweede dochter van de succesvolle maniëristische schilder en kunsthandelaar Jan Sanders van Hemessen, die daar sinds 1524 vrijmeester was. Op haar Zelfportret gedateerd 1548 vermeldde Catharina van Hemessen dat ze twintig jaar was, waaruit men kan afleiden dat ze in 1528 geboren werd. Waarschijnlijk leerde Van Hemessen schilderen in het atelier van haar vader. In 1554 trouwde ze met de getalenteerde organist Christian de Morien. Hij was als musicus in dienst van Maria van Hongarije, regentes over de Lage Landen en zuster van Karel V en hij werd ook organist van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In 1555 kwam Van Hemessen als hofdame voor op de lijst van hoftiteldragers in Brussel en in 1556 werd Maria van Hongarije haar beschermvrouwe. Toen Maria van Hongarije in datzelfde jaar terugkeerde naar het hof van Castilië in Spanje, vergezelde het echtpaar Morien-Van Hemessen haar. Twee jaar later overleed Maria van Hongarije en ze liet hen een toelage na waarmee ze de rest van hun leven comfortabel konden doorbrengen. In 1561 trad Christian de Morien in dienst van de Bossche Illustere Lieve Vrouwe Broederschap en het kapittel van St. Jan. De broeders wilden hem zo graag als organist hebben, dat ze zelfs de verhuiskosten van Antwerpen naar 's-Hertogenbosch voor hem en zijn echtgenote betaalden. Het echtpaar vertrok in 1565 uit 's-Hertogenbosch zonder een spoor na te laten. In 1567 vermeldde Ludovico Guicciardini in zijn werk Descrittione tutti i paesi bassi (Beschrijving van de Lage Landen), dat in dat jaar in Antwerpen werd uitgegeven, Catherina van Hemessen als één van de 'uitstekende vrouwen in de kunst die nog in leven is.". Catherina van Hemessen overleed na 1567, maar de precieze datum van haar overlijden is niet bekend.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.