kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cees Andriessen

Cees Andriessen (Wageningen, 1940) geldt in Nederland als een van de vooraanstaande vertegenwoordigers van de non-figuratieve kunst uit zijn generatie. Zijn oeuvre bestaat uit tekeningen en vooral uit linoleum- en houtsneden, waaronder tal van exlibris. De voorstellingen zijn abstract, de vormen helder, het kleurgebruik is spaarzaam, oppervlakkig gezien blijven de bladen leeg. Cees Andriessen woont en werkt in Apeldoorn.

Biografie
Cees Andriessen werd op 20 maart 1940 geboren als zoon van een typograaf. In Nijmegen volgde hij de grafische school om vervolgens als drukker aan het werk te gaan. Na een aantal jaren in drukkerijen te hebben gewerkt, werd hij reclame-ontwerper en -tekenaar. Daarnaast begon hij een avondstudie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In 1969 vestigde hij zich als vrij kunstenaar.
Zijn grafisch werk omvat linosneden, die vanaf 1969 ontstaan, en houtsneden, waarmee hij zich sinds 1985 bezighoudt. Cees Andriessen ziet een grote verwantschap tussen kunstenaar en schrijver, wat geresulteerd heeft in een aantal bibliofiele uitgaven en samenwerkingsprojecten met Nederlandse auteurs, waaronder Cees Nooteboom en Anna Enquist. Geregeld maakt Andriessen een prent naar aanleiding van een door hem uitgekozen gedicht, dat in een speciale uitgave door de door hem opgerichte Stichting De Witte Mier wordt uitgebracht.

Prijzen
. Eremedaille Biennale Malbork, Polen (1973, 1979, 1984)
. Gelderland Grafiek Prijs (1986)
. Mention d'Honneur, Première Biennale Européenne d'Estampe Contemporaine, Diekirch, Luxemburg (1990)
. Eervolle vermelding, IV Biennale voor Grafiek, Ostrow, Polen, 1992
. 3e Prijs. International Review of Woodcutters and Linoleum Print, Katowice, Polen (2001)

Publicaties
. Cees Andriessen, Grafiek (Keulen, 1995)
. G. schrijft vreemde brieven, Prenten door vier kunstenaars uit Gelderland (Apeldoorn, 2002)

Cees Andriessen in Nederlands musea
. Nijmeegs museum Commanderie van St. Jan, Nijmegen
. CODA Museum Apeldoorn
. Gemeentemuseum Den Haag
. Museum Meermanno, Den Haag
. Museum voor Moderne Kunst Arnhem
. Stedelijk Museum Schiedam

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cees_Andriessen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.